Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Severní Korea je hrozbou pro svět. Sankce USA ničemu nepomohou, řešení je jinde tvrdí čeští politici

Replika jaderné bomby Car
Replika jaderné bomby Car
Foto: Reprofoto YouTube

Praha - Severní Korea provedla minulý týden pátý a dosud nejsilnější jaderný test. Vyděšený svět postup KLDR ostře odsoudil a Spojené státy zvažují další sankce, které ale podle českých politiků ničemu nepomohou. Řešení by prý naopak mělo spočívat v debatách a mírovém jednání.

Účelem zkoušky bylo podle tamní státní televize, která prezentuje názory vůdce země Kim Čong-una, vyzkoušet a ověřit si vlastnosti nové hlavice. Zkouška prý dokázala, že země je připravena odpovědět na provokace ze strany nepřátel včetně USA.

Spojené státy ale test ostře odsoudily a mohly by rovněž přijmout ještě další opatření vůči Severní Koreji v souvislosti s jejím nejnovějším jaderným testem. Prohlásil to americký zvláštní vyslanec pro KLDR Sung Kim. 

"Kromě aktivit Rady bezpečnosti budou USA a Japonsko společně s Korejskou republikou uvažovat o jednostranných či dvoustranných opatřeních a rovněž o možné třístranné spolupráci," uvedl Sung Kim v Tokiu po setkání se zástupci japonské diplomacie.

I Rada bezpečnosti OSN v pátek odsoudila nejnovější severokorejskou jadernou zkoušku a slíbila přípravu zavazující rezoluce k této události. Spojené státy, Francie a Británie, které jsou stálými členy rady s právem veta, daly najevo, že budou prosazovat nové sankce proti severokorejskému režimu. Nová rezoluce se má opírat o článek 41 Charty OSN, podle kterého je rezoluce závazná, ale vylučuje vojenskou akci.

Česká republika se ale do těchto jednání zřejmě více zapojovat nehodlá. Podle místopředsedy vlády a šéfa lidovců Pavla Bělobrádka jde totiž právě o starost Organizace spojených národů. "To je problém pro Radu bezpečnosti OSN," odpověděl serveru EuroZprávy.cz na dotaz, jestli by se mělo i Česko vyhranit proti severokorejským testům. 

Sankce prý nic neřeší

Americká velvyslankyně v OSN Samantha Powerová řekla, že rada musí uložit nové sankce a důrazně prosazovat plnění čtyř předchozích sankčních rezolucí, aby Severní Koreji ukázala, že Pchjongjang musí čelit důsledkům svých "nezákonných a nebezpečných akcí".

Podle Powerové KLDR radě "drze vzdoruje". Tamější režim se snaží zdokonalit svoje jaderné zbraně a nosné rakety, aby mohla vydírat státy ve svém regionu a ve světě hrozbou jaderných úderů, dodala.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov se k postoji RB OSN vyjádřil do jisté míry kriticky. Prohlásil, že situace ukazuje, že by diplomaté měli prokázat více tvůrčích schopností, když odpovídají sankcemi a pak opět sankcemi.

I podle některých českých politiků sankce nic neřeší "Pokusy odsoudila Rada bezpečnosti OSN, ale i sousední Čína. Tedy pro ČR je přirozený stejný přístup. Jde o velké riziko. U sankcí je tu ale problém účinnosti, protože sankce vůči KLDR už byly uplatněny a nic," podotkl pro EuroZprávy.cz komunistický poslanec Jiří Dolejš.

Dodal, že uznat jaderný statut KLDR nejde, ale stejný problém vidí i s Pákistánem či Izraelem. "Jaderné zbraně NATO jsou i na území Turecka. A tedy k naplňování plánu pro jaderné odzbrojení bude třeba jiný universálnější přístup. Smlouvou o nešíření jaderných zbraní pohrdají i jaderné velmoci a i ve vztahu mezi USA a Ruskem dochází k zhoršování. Bezjaderná Evropa je stále jen vize. Demilitarizace bude potřebovat novou iniciativu," varuje.

Řešení nebude lehké, má ale naději

Napětí na Korejském poloostrově ale ani po pár dnech od testu nepolevuje a podle Soulu dokončila KLDR přípravy na další jaderný test. Mluvčí jihokorejského ministerstva obrany Mun Sang-kjun dnes prohlásil, že jihokorejská a americká rozvědka jsou přesvědčeny, že KLDR je schopna kdykoli odpálit další jadernou bombu.

Jeden z představitelů jihokorejského ministerstva zahraničí dnes vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby po pátém nukleárním testu KLDR přijala novou, přísnější rezoluci vůči Severní Koreji. Podle něj by sankce měly zahrnovat další severokorejské osobnosti a instituce.

USA se navíc podle agentury Jonhap připravují vyslat k přeletu nad Jižní Koreou dva své nadzvukové bombardéry B-1. Letouny měly dnes odstartovat z ostrova Guam, přelet byl ale odložen nejméně o 24 hodin kvůli špatnému počasí.

Najít ze stupňujícího se konfliktu východisko bude těžké, což přiznává i lídr SPD Tomio Okamura, který se rovněž staví proti sankcím. "Myslím, že sankce v podstatě nikdy nic definitivně nevyřešily, to vidíme po celém světe. Pravda, USA je standardně používají na destabilizaci vlád, které se jim nepodvolují, ale Severní Korea je bezesporu tvrdší oříšek a sankce dopadají jen na prosté lidi. To, že tam je bída a hlad, ale také teror, je přece z největší části vina sankcí. Všichni vládnoucí Kimové žijí v přepychu a budou žít dál, sankce nesankce, a postup USA je vede spíše k větěímu izolacionismu," uvedl pro EuroZprávy.cz.

"Řešení nebude lehké, ale jediné, co má naději, by bylo otevřené a důvěryhodné jednání se Severní Koreou o mírove spolupráci, která by začala zmírňovat napětí, nepřátelství a nedůvěru - postupné sbližování by přineslo jak snížené riziko války, tak zmírnění režimu v Koreji. Korejci jsou defakto ve válečném stavu, a tomu odpovídá i režim v zemi. Cesta ke stabilizaci jsou důvěryhodná jednání o zmirňování tohoto stavu," dodal.

Další možností je i přímý útok na Severní Koreu. Pokud totiž bude Korejská lidově demokratická republika nadále provádět jaderné testy, přichystá Jižní Korea útok balistickými raketami. Vyplývá to z přípravy strategického vojenského úderu.

Témata:  Severní Korea jaderné zbraně OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy