Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Asad údajně může odjet ze země, Rusko a USA se dohodly

Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Bašár Háfiz al-Asad je od roku 2000 prezidentem Sýrie. Jeho otcem je předchozí prezident Háfiz al-Asad.
Foto: presidentassad.net

Damašek - Rusko a USA se údajně dohodly, že v rámci jednání o politickém řešení občanské války v Sýrii umožní prezidentovi Bašáru Asadovi uchýlit se do ciziny.

Panarabský list Al-Haját s odvoláním na nejmenovaný diplomatický zdroj napsal, že americký ministr zahraničí John Kerry už o dohodě týkající se Asada informoval arabské partnery.

Zdůraznil prý ale, že "čas a politický kontext jsou zatím nejasné". Dohoda je podle zdroje vítána mezi členy Rady bezpečnosti OSN.

Rusko je kromě Íránu hlavní Asadův spojenec a od loňska mu pomáhá v syrské válce také vojensky. Ve středu ruská agentura RIA Novosti zveřejnila svůj rozhovor, v němž syrský prezident poskytl svou představu o budoucím uspořádání Sýrie. Podle něj nebude problém dohodnout se na vládě národní jednoty, v níž budou i zástupci opozice a nezávislí.

Opozice však na jeho výroky reagovala ujištěním, že žádná vláda nebude legitimní, pokud Asad zůstane v úřadě.

Z Asadových výroků nevyplývá, zda chce být osobně součástí přechodné vlády. Mluvčí Bílého domu Josh Earnest v reakci na rozhovor prohlásil, že pro USA není přijatelné, aby byl Asad do nové vlády zapojen.

Témata:  Bašár Asad Sýrie USA

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:57

Ukrajina zničila ruské vojenské velitelství v okupovaném Luhansku britskými střelami

Při úderu proti ruské armádě, který v sobotu zasáhl vojenské velitelství v okupovaném městě Luhansk, Ukrajinci použili britské střely s plochou dráhou letu Storm Shadow.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy