reklama

Odborník varuje před hrozivými důsledky radikalizace mladých evropských muslimů. Vzhledem ke špatným vyhlídkám do budoucna totiž podle něj mohou stále častěji tíhnout k radikalismu. Takoví teroristé by podle něj mohli vyvolat občanskou válku v Evropě.

V rozhovoru pro německý list Die Welt, ze kterého cituje server Daily Mail, Kepel vysvětluje, že právě vyrůstá „generace džihádu", což může vést k dalším teroristickým činům v evropských městech. Cílem takového teroristické činnosti je podle něj i podněcování nenávisti vůči muslimům – tímto způsobem prý chtějí džihádisté vyvolat další vlnu radikalizace mezi mladými lidmi.

To by mohlo podle experta vést až k vypuknutí občanské války. Nedávné teroristické útoky na celém kontinentu prý byly součástí války „uvnitř islámu" spíše než mezi islámem a západní civilizací. Extrémisté tímto způsobem podle něj chtějí zasáhnout nejen západní cíle, ale zároveň zničit mírnější islámskou opozici.

Taková občanská válka by podle Kepela mohla zničit celou Evropu – dlouhodobým cílem teroristů pak je na „troskách starého kontinentu vybudovat chalífát". Kepel tvrdí, že zatímco většina muslimů prozatím není zapojena do jakékoliv teroristické činnosti, nedostatek pracovních příležitostí a pocit beznaděje mezi těmi, kteří žijí na francouzských předměstích, by mohly zvýšit pravděpodobnost radikalizace u mladých muslimů.

Zároveň varoval před odvetou krajně pravicových skupin a vyzval orgány, aby odstranily propasti v evropských společenstvích - „ne prostřednictvím válek, ale s pomocí policie a vzdělávání".

Jeho slova přichází jen několik měsíců po krvavých teroristických útocích v Evropě a ve chvíli, kdy francouzský premiér Manuel Valls řekl, že „každý den jsou zmařeny další útoky". Valls přiznal, že francouzské úřady sledují asi 15.000 lidí, kteří jsou podezřelí z toho, že jsou ve fázi radikalizace, dalších 1350 osob je předmětem vyšetřování - 293 z nich kvůli údajnému spojení s teroristickou síti.

„V současné době je hrozba na maximu, a my jsme terčem," řekl Valls pro rádio Europe 1. „Každý den zpravodajské služby a policie zmaří útoky, rozbíjí sítě a sledují teroristy," uvedl. I přes tuto snahu ale podle něj není možné odhalit všechna spiknutí. „Přijdou nové útoky. Zemřou další nevinné oběti," dodal premiér.