Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Snowden by měl dostat amnestii, myslí si Bernie Sanders

Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Bernie Sanders, americký senátor (Vermont)
Foto: CNN

Londýn/Moskva - K tem, kteří žádají amnestii pro bývalého konzultanta americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena, se přidal i neúspěšný uchazeč o kandidaturu na prezidenta Spojených států za demokraty Bernie Sanders. Uvedl to list The Guardian.

Snowden v roce 2013 zveřejnil materiály amerických tajných služeb o rozsáhlém sledování komunikace Američanů i lidí v zahraničí, a poté uprchl do Ruska. Spojené státy, jejichž pověst tím vážně utrpěla, vydaly na Snowdena mezinárodní zatykač.

Někdejší konzultant zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže. Monitorování se týkalo desítek milionů Američanů i vedoucích činitelů spojeneckých států, například německé kancléřky či francouzského prezidenta.

Sanders se připojil ke dvěma desítkám amerických osobností, od hollywoodských hvězd po aktivisty, politiky a akademiky, kteří vyzývají amerického prezidenta Baracka Obamu, aby zajistil Snowdenovi bezpečný návrat do USA. Podle Sanderse vlastně Snowden prokázal americkým občanům službu, když je upozornil na to, jak NSA porušuje jejich ústavní práva.

V rozhovoru pro The Guardian Snowden řekl, že doufá v prezidentskou milost. Obama by mu ji prý mohl udělit do konce roku, ještě před svým odchodem z Bílého domu.

„Přijde čas, a já se nakonec vrátím zpátky domů," řekl Snowden. Jakmile prý své úřady opustí lidé, kteří chtěli jen chránit své posty a své kariéry, "stane se zcela očividným, že válka s informátory neodpovídá zájmům USA," dodal.

Témata:  Bernie Sanders Edward Snowden USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy