Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V pondělí se bude vracet prvních 500 uprchlíků. Dohoda EU-Turecko se začne uplatňovat

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Brusel - V pondělí se patrně začne uplatňovat dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem. Měla by být vrácena první skupina migrantů, celkem 500 osob.

Navrácenými osobami budou "Syřané, kteří nepožádali o azyl, Afghánci a Pákistánci", uvedl zdroj z Bruselu. Neupřesnil ale, z jaké oblasti by migranti měli putovat, zda půjde o vnitrozemí či některý z ostrovů. Neřekl ani, zda budou do Turecka dopraveni letecky či po moři.

Nejmenovaný zdroj z řecké vlády uvedl, že migranti "s vysokou pravděpodobností" pocestují z ostrovů Chios či Lesbos, kde jsou v přeplněných registračních centrech tisíce uprchlíků. "Nevylučujeme, že bude v pondělí navrácen určitý počet lidí, nemůžeme ale potvrdit, kolik jich bude," uvedl nejmenovaný řecký představitel.

Mluvčí Evropské komise Natasha Bertaudová pouze potvrdila, že pondělí je "dnem D", pokud jde o novou dohodu mezi EU a Tureckem.

Témata:  uprchlíci EU Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy