Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Schulz zkritizoval postoj V4: Některé země nechaly Německo ve štychu

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Předseda Evropského parlamentu Martin Schulz si myslí, že některé evropské země nechaly Německo při řešení migrace osamocené. Rozhodnutí o uprchlických kvótách, které bylo přijato v souladu s unijními pravidly, nelze podle něj zpochybňovat.

V rozhovoru s deníkem Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) konkrétně zmínil Maďarsko nebo Polsko. Proti kvótám se staví také Česko a Slovensko.

"Německo je největší členskou zemí EU a musí nést největší zátěž. Jinak to nejde. Na druhou stranu ho ale někteří nechali ve štychu. Jiné členské země totiž řekly: V klidu nes tuhle zátěž, my s tím nemáme nic společného. Takhle to být nemůže," řekl Schulz v den neformálního unijního summitu v Bratislavě.

"Nemůžu akceptovat, když se říká: 'Jsme katolická země, muslimové zde nemají žádné místo.' To zásadně protiřečí chartě základních práv, kterou všichni ratifikovali. Je součástí smluv a zahrnuje zákaz diskriminace," podotkl Schulz k postoji, který opakovaně vyjadřuje V4.

Je podle něj zvláštní, že právě země, jimž tolik přinesla svoboda pohybu pracovních sil, nyní nechtějí mít s migrací nic společného.

"Pokud se jednotlivé země brání podílet se (na řešení migrace), má spolková republika právo říci: 'Tak to si někdy musíme celkově promluvit o evropské politice a rozdělení zátěže'," uvedl také Schulz.

Témata:  Martin Schulz EU uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy