Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Egypt dostal od Francice i druhou válečnou loď Mistral

Dixmunde - Třída Mistral je třída vrtulníkových výsadkových a velitelských lodí francouzského námořnictva (francouzské označení je BPC – Bâtiments de Projection et de Commandement).
Dixmunde - Třída Mistral je třída vrtulníkových výsadkových a velitelských lodí francouzského námořnictva (francouzské označení je BPC – Bâtiments de Projection et de Commandement).
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Saint-Nazaire - Francie dnes předala Egyptu i druhou válečnou loď Mistra. Plavidla si původně objednala, kvůli ukrajinské krizi ale z obchodu sešlo.

Loď, která může převážet a nasazovat do bojů vrtulníky a tanky, vypluje do Egypta někdy koncem tohoto měsíce z přístavu Saint-Nazaire. Ze stejného místa v červnu vyplula i první loď. Egyptská posádka má 180 členů, kteří ve Francii prodělali příslušný výcvik, uvedla agentura AFP.

Francouzský prezident François Hollande loni v září oznámil, že se na prodeji lodí dohodl se svým egyptským protějškem Abdal Fattáhem Sísím. Podle francouzských vládních zdrojů Káhira za lodě zaplatí 950 milionů eur (26,7 miliardy Kč). Rusové měli zaplatit 1,2 miliardy eur (32,4 miliardy Kč).

Káhira se snaží posílit svou vojenskou sílu v době, kdy doma i v zahraničí čelí islámským vzbouřencům. Egypt je se Saúdskou Arábií členem mezinárodní vojenské koalice bojující proti šíitským povstalcům v Jemenu.

Témata:  lodě třídy Mistral Francie Egypt

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy