reklama

Spíše než o cvičení půjde o přehlídku vojenské síly určenou Číně, informovala dnes agentura Reuters s odkazem na informované zdroje. Ty dále uvedly, že manévry se budou konat ve druhém a třetím květnovém týdnu.

Čínská vojenská moc nyní zasahuje hlouběji do Pacifiku, což znepokojuje Japonsko, Spojené státy, ale také Francii, která spravuje několik tichomořských ostrovních území, včetně Francouzské Polynésie a Nové Kaledonie.

Čína nyní buduje svou druhou letadlovou loď Šan-tung. Tu první získala úpravou staré sovětské lodi Varjag, kterou koupila v roce 1998 od Ukrajiny bez motorů, navigace a zbrojního vybavení. Pod názvem Liao-ning ji do aktivní služby zařadila v září 2012 a za bojeschopnou označila loni v listopadu. Hned následující měsíc vedla tato letadlová loď skupinu válečných plavidel proplouvající ve vodách na jih od Japonska.

Japonsko, nyní blízký spojenec USA, má v Asii po Číně druhé nejsilnější námořnictvo a navazuje užší obranné vazby s Francií a Británií. Londýn v říjnu vyslal čtyři stíhačky Typhoon, které se podílely na cvičení letectva. Britské stíhací letouny na cestě zpět letěly přes sporné území Jihočínského moře, čímž chtěly prosadit právo přeletu nad oblastí, jejíž valnou část si nárokuje Peking.

Mluvčí japonské armády společné vojenské cvičení nepotvrdil. Francouzská, britská a americká strana se k události zatím oficiálně nevyjádřily. Japonský premiér Šinzo Abe odcestuje v neděli do Evropy a bude jednat s čelnými představiteli Evropské unie.