Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud ve Švédsku potvrdil zatykač na Assange, jeho právník se chce odvolat

Soudy, ilustrační fotografie
Soudy, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Stockholm - Zatykač na Juliana Assange je platný, potvrdil dnes švédský soud. Zakladatel serveru WikiLeaks je podezřelý ze znásilnění a od roku 2012 se skrývá na ekvádorském velvyslanectví v Londýně.

Stockholmský soud dospěl k závěru, že Assange je stále podezřelý ze znásilnění. Také se domnívá, že hrozí, že se Australan vyhne možnému trestu. Soud tak nevyhověl Assangeovi, který žádal, aby švédská justice upustila od jeho stíhání a aby zatykač z roku 2010 zrušila.

Assange obvinění odmítá, v pozadí kauzy je podle něj ve skutečnosti snaha vydat ho justici Spojených států, jejichž tajnou vládní dokumentaci server WikiLeaks zveřejnil.

"Jsme přirozeně zklamáni tím, že se švédské soudy opět rozhodly ignorovat obtížnou životní situaci Juliana Assange," řekl po vynesení verdiktu agentuře AP Assangeův advokát Per Samuelson. "Ignorovaly nebezpečí, že bude vydán k trestnímu stíhání do Spojených států, dodal. Zároveň sdělil, že se jeho mandant proti rozhodnutí odvolá k nejvyššímu soudu.

Švédští prokurátoři tvrdí, že nejsou v kontaktu se svými kolegy v USA. Prohlašují také, že by případné předání Assange do Spojených států vyžadovalo souhlas Británie. Vzhledem k nadstandardním britsko-americkým vztahům lze ovšem předpokládat, že by Londýn s takovým souhlasem příliš neváhal.

Odvolací soud v odůvodnění svého dnešního verdiktu mimo jiné uvedl, že se prokuratura aktivně snaží s vyšetřováním pokročit a dohodla se na výslechu Assange na ekvádorské ambasádě. V jejím zastoupení by ho měli provést ekvádorští prokurátoři 17. října. "To znamená, že v současné době není žádný důvod ke zrušení zatykače. Návrh Juliana Assange v tomto smyslu proto musí být odmítnut," konstatoval soud.

Témata:  Julian Assange Švédsko soudy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy