Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

TOP 10 věcí, které jste určitě nevěděli o Hitlerovi

Adolf Hitler
Adolf Hitler
Foto: National Archives

Londýn - Německý nacistický politik a diktátor Adolf Hitler je jednou z nejvýznamnějších, ale také nejkrutějších postav v historii. Nese odpovědnost za hrůzy druhé světové války a zločiny nacistického režimu, při nichž zemřely miliony lidí. Málokdo však ví, že byl vegetarián a miloval pohádky od Disneyho. Server history.co.uk sestavil žebříček deseti věcí, které nejsou o Hitlerovi až tak známé.

1. Hitlera nevzali na školu. Několikrát

Víme, že Hitlerova nepovedená umělecká kariéra napomohla jeho sklonům k fašismu, méně známý je ale fakt, že se Hitler na uměleckou školu ve skutečnosti hlásil dvakrát. Podruhé byl ale odmítnut velmi tvrdě, když mu nebylo dovoleno ani jít na zkoušky. Odborníci na umění ostatně dodnes tvrdí, že Hitler byl podprůměrný umělec. 

2. Hitler miloval kultovní německé umělce

Hitlerův obdiv ke klasickým německým umělcům se odrazil i v jeho vlastní tvorbě. Proto je jednoduché najít paralely mezi Hitlerovým uměním a díly malíře Hanse Thoma. Mezi jeho další oblíbené umělce patřili Albrect Dürer, Lucas Cranach starší a Johannes Vermeer.

3. Hitler miloval sám sebe. Nechal se fotit při projevech

Hitler byl natolik posedlý svým obrazem, že jeho fotograf Heinrich Hoffman s ním musel absolvovat jeho projevy a fotit ho na nich, aby viděl, jak drsně vypadá. 

4. Neuměl hospodařit, všechny peníze rozházel

Hitler se neuměl ovládat. To je všeobecně známo. Životopisec Volker Ullrich ale nedávno odhalili, že ačkoliv Hitler sám sebe prezentoval jako muže z lidu, ve skutečnosti utrácel tisíce. Nakupoval osobní automobily, drahé šampaňské, luxusní oblečení a podobně. Naopak neplatil daně.

5. Hitler si musel ostříhat knír

Hitler a jeho knír je nerozlučná dvojice. Ačkoliv na všech fotografiích vypadá takřka stejně, původní Hitlerův knír byl mnohem větší. V průběhu první světové války mu ale bylo nařízeno, aby jej ostříhal tak, aby se vešel pod plynovou masku. To ostatně stejně nezafungovalo, v roce 1918 se nadýchal plynu a byl dočasně slepý.

6. Miloval pohádky od Disneyho

Disney symbolizuje pohádky a rodinu, nacistický diktátor vývoj a technologií. Ačkoliv to na pvní pohled vůbec nejde dohromady, Hitler pohádky miloval. V oblibě měl zejména Sněhurku z roku 1937. Proslýchá se, že měl také velmi rád filmové zpracování King Konga.

7. Hitlerova posedlost Wagnerem začala roky před válkou

Když bylo Hitlerovi 12, objevil Wagnera. Ve své knize Mein Kampf sice píše, že se na něm stal závislý až poté, co viděl operu Lohengrin, už v dětsví k jeho hudbě ale pociťoval silnou náklonnost.

8. Říká se, že Hitler vyšlechtil armádu mluvících psů

Podle Dr. Jana Bondeson se Hitler a jeho stoupenci pokusili vzdělávat psy. Komunikovali s nimi prostřednictvím poklepání tlapky, štěkání a vrtění ocasem. Mluvit sice doslovně neuměli, jejich údajná schopnoct komunikace ale měla pomoci vyhrát válku. Jak vidno se to naštěstí nepovedlo.

9. Hitler byl vegetarián, nechával testovat potraviny

Hitler byl paranoidní člověk. Tak paranoidní, že zaměstnával potravinové odborníky a ochutnávače. Na druhou stranu, po jednom z pokusů o atentát nechal všechny své potravinové degustátory uvěznit.

10. Jeho oblíbená herečka zemřela v roce 2011

Ve věku 108 let zemřela Hitlerova oblíbená herečka, holandská rodačka Johannes Heestersová. Přestože tehdejší doba nebyla pro filmové umělce příliš příznivá, Heestersové byl povoleno natáčet, protože spojenci se domnívali, že se na nacistické propagandě nepodílí. Její herecká kariéra za nacistického režimu se přesto stala předmětem zkoumání v následujících desetiletích.

Témata:  Adolf Hitler

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy