Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU není perfektní, ale je to to nejlepší, co máme, myslí si Tusk

Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker a Donald Tusk
Summit G7 v Německu, Jean-Claude Juncker a Donald Tusk
Foto: g7germany.de

Bratislava - Předseda Evropské rady Donald Tusk po jednání v Bratislavě uvedl, že se prezidenti a premiéři 27 zemí Evropské unie shodli, že není možné dopustit návrat k nekontrolované migrační vlně, která se převalila Evropou v loňském roce. Tusk také zdůraznil, že je třeba udělat vše k podpoře členských zemí unie při zajišťování jejich vnitřní bezpečnosti a boji s terorismem. Připomněl, že prioritou je výměna informací mezi tajnými službami.

Podle slovenského premiéra Roberta Fica panuje v EU shoda na tom, že prioritou musí být úplná ochrana vnějších hranic unie a radikální snížení migračního proudu. Tusk a Fico to prohlásili na společné tiskové konferenci jen krátce poté, co zástupci všech zemí unie s výjimkou Velké Británie strávili den diskusí o stávající situaci Evropské unie i dalšími kroky, které by měly obnovit důvěru evropských občanů v unijní projekt.

Lidé podle Tuska chtějí vědět, že je EU schopa dostat pod kontrolu dění na vlastních hranicích. Příkladem podle něj může být dnešní oznámení členských zemí o připravenosti podpořit Bulharsko při ochraně jeho hranice s Tureckem. Evropská unie poskytne zemi 108 milionů eur (2,9 miliardy Kč), Česko předpokládá příspěvek 20 milionů korun a dvou desítek policistů.

Na jaře byl do značné míry díky dohodě mezi Evropskou unií a Tureckem omezen migrační proud především na takzvané balkánské trase. Podle Tuska bude proto spolupráce s Ankarou pokračovat stejně, jako kooperace EU se zeměmi na západním Balkáně. Šéf Evropské rady také připomněl, že unie se chystá kvůli snaze zvládnout migraci ze Severní Afriky uzavřít řadu rozsáhlých dohod s klíčovými zeměmi regionu.

"Všichni souhlasíme, že EU není perfektní, ale je to to nejlepší, co máme," prohlásil před novináři také Tusk.

V dokumentu nazvaném Bratislavská deklarace je jako cíl v souvislosti s migrací uváděno také "prohloubení konsensu" o dlouhodobé migrační politice a uplatňování principů odpovědnosti a solidarity. Země EU totiž v minulých měsících rozděloval pohled na přerozdělování žadatelů o azyl podle kvót. Tedy něco, co země ze středu a východu unie jednoznačně odmítají.

Dokument mezi konkrétními kroky zmiňuje také dosažení plné funkčnosti Evropské pohraniční a pobřežní stráže do konce letošního roku, pokrok v dohodách o řízení migrace se třetími zeměmi a rychlý pokrok ve spolupráci se Severoatlantickou aliancí.

Předseda unijních summitů Tusk mezi prioritami připomněl také ustavení systémů umožňujících kontrolu těch, kdo mají zájem na evropské území vstoupit. Prioritou se stává také boj s radikalizací, včetně vyhošťování a zákazů vstupu.

Témata:  EU Donald Tusk

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy