Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koalice vedená USA prý letecky zaútočila na syrskou armádu

Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Stíhací letoun F-15 Eagle, ilustrační fotografie
Foto: af.mil **www.af.mil**

Damašek - Letadla koalice vedené Spojenými státy bojující proti Islámskému státu dnes bombardovala pozice syrské armády u města Dajr az-Zaur. Uvedla to syrská státní televize s odvoláním na prohlášení hlavního velitele Asadovy armády.

V pondělí přitom vstoupilo v zemi v platnost příměří mezi silami syrského prezidenta Bašára Asada a vzbouřenci. Dohodu minulý týden vyjednaly Rusko a Spojené státy.

Podle zpráv při dnešním náletu zahynuli syrští vojáci, kteří se připravovali na útok proti IS. Jejich počet však nebyl uveden. AFP s odvoláním na informace ruské armády uvedla, že na místě zahynulo více než 60 syrských vojáků. Podle prohlášení armády byl útok "přesvědčivým důkazem", že USA a jeho spojenci podporují džihádistickou skupinu, napsala agentura Reuters.

USA uvedly, že dnes uskutečnily útoky na pět tras u města Dajr az-Zaur, které využívá IS pro své dodávky. Další útoky uskutečnily i jinde v Sýrii.

Syrská armáda kontroluje přístav v Dajr az-Zaur a také část města, které je jinak zcela obklopené územím v držení IS.

Témata:  Sýrie U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy