Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí mezi Indií a Pakistánem roste: Ozbrojenci přepadli základnu v Kašmíru a zabili 17 vojáků

Terorismus
Terorismus
Foto: news.com

Dillí - Na indickou armádní základnu v Kašmíru dnes zaútočila skupina ozbrojenců a zabila 17 vojáků. Incident zhoršil už tak napjaté vztahy mezi Indií a Pákistánem.

Převážně muslimský Kašmír je rozdělen mezi Dillí a Islámábád. Separatisté již čtvrt století bojují za jeho připojení k Pákistánu.

Muslimské obyvatelstvo pořádá v regionu masové protesty, které již dva měsíce zaměstnávají bezpečnostní složky, čehož podle policie využívají ozbrojení separatisté k útokům.

Při dnešním útoku byli čtyři z ozbrojenců zabiti. Základna byla přepadena nad ránem, kdy útočníci podle mluvčího překvapili vojáky ve spánku. Ministerstvo obrany uvedlo, že dalších 35 lidí bylo zraněno.

Indický premiér Nárendra Módí dnešní útok ostře odsoudil. "Ujišťuji národ, že ti, kteří jsou za tímto zbabělým útokem, nevyváznou bez trestu," uvedl na twitteru.

Mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí odmítl, že by jeho země byla za útok jakkoli odpovědná. "Indie okamžitě svaluje vinu na Pákistán, aniž by cokoli vyšetřila. To odmítáme," řekl mluvčí Nafíz Zakaría.

Témata:  Indie Pákistán terorismus

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy