Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý tisk tepe Merkelovou: Hrozí otevřená revolta

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín - Německé deníky ve svých komentáří rozebírají další volební porážku CDU. Strana kancléřky Angely Merkelové už nebude vládnout Berlínu, do zastupitelstva metropole se naopak dostal pravicový populismus.

Deník Bild charakterizuje sociální demokracii (SPD) a jejího berlínského volebního lídra Michaela Müllera jako nejslabšího volebního vítěze všech dob.

Podobně to vidí i bonnský deník General-Anzeiger, podle něhož nikdy "volební vítěz" nepřešel cílovou linii jen se sotva 20 procenty. Za hlavní důvod list považuje to, že v německé metropoli uspěla Alternativa pro Německo (AfD), která se dostala již do desátého zemského sněmu či zastupitelstva, a definitivně se tak etablovala jako politická strana napravo od CDU.

"Nejdůležitější poselství: Demokratické Německo se bude muset postavit pravicovému populismu," píší noviny Frankfurter Rundschau o výsledku AfD, která skončila se ziskem 14,2 procenta pátá. Podle listu je nejvyšší čas, aby demokraté slova šéfky německé vlády "zvládneme to" naplnili obsahem.

"Katastrofální výsledek CDU v Berlíně znovu zažehne debatu uvnitř konzervativní unie," je přesvědčen také deník Stuttgarter Zeitung. Nejbližší týdny do sjezdů CDU a bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) budou podle něj pro kancléřku Merkelovou rozhodující. Pokud se totiž strany nedohodnou na společném postupu, není vyloučená otevřená revolta proti Merkelové.

Témata:  Německo Angela Merkelová Berlín

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy