reklama

Úředník novinářům hned z kraje přiznal, že v jeho práci panuje atmosféra strachu a že se on ani jeho kolegové nesmí ptát na žádné otázky. Podle autora článku, který se s nejmenovaným zdrojem sešel v kavárně nedaleko turisticky slavné katedrály svatého Štěpána, se úředník při rozhovoru projevoval velmi nervózně.

Anonym se také několikrát ujišťoval, že jeho jméno nebude nikde uvedeno, protože v takovém případě by prý ihned přišel o práci. Redakci poté předal složky s informacemi, které se týkají konkrétních případů zneužívání sociálních dávek ze strany nově příchozích migrantů. Posteskl si také, že on a jeho kolegové musí doslova „držet pusu a krok", protože jen mlčky plní příkazy nadřízených. I vedoucí oddělení podle něj nemají nárok klást otázky, ale pouze „poslouchají příkazy shora".

Musíme se usmívat a plnit požadavky migrantů

„Na všechny žadatele o azyl se musíme usmívat a udělat, co si přejí. Každé ráno tak vyřizujeme požadavky až pěti set klientů s migračním pozadím," přiznal bez vytáček úředník. Představil hned několik konkrétních případů, které podle jeho slov „nejsou v žádném případě výjimky". Například jeden žadatel o azyl, který pobírá příspěvky na svoji manželku a pět dětí. Měsíčně si tak přijde na 3300 eur, tedy asi 89 tisíc korun.

Existují ale i daleko extrémnější případy. Jeden nezaměstnaný cizinec podle úředníka žije ve Vídni už řadu let i se svými jedenácti dětmi. Jeho rodina dostává měsíčně na ruku 5200 eur, tedy asi 140 tisíc korun. V dalším případě, který úředník novinářům představil, pobírá na svou ženu a deset dětí 3580 eur, čistého tedy asi 97 tisíc korun. Další migrant momentálně žádá o to, aby za ním mohla přijet z jeho domova rodina čítající manželku a 15 dětí. Pak by podle něj rodina mohla získat nejméně 6600 eur (178 tisíc korun).

Migranti na dávkách berou více než lékaři

Většina těchto částek se pohybuje vysoko nad tím, kolik berou rakouští pracující. V roce 2015 byl podle serveru germanika.org plat třeba IT konzultanta 5525 eur hrubého, mistra ve výrobě 2958 eur hrubého, montéra 2475 eur hrubého, prodavačky 1310 eur hrubého a řemeslníka asi kolem 2300 eur hrubého. Někteří migranti by mohli dosáhnout i vyššího příjmu, než všeobecní lékaři, kteří berou asi 6300 eur, ale před zdaněním.

Kromě dávek ale migranti podle úředníka dostávají také peníze na nájem, a to i zpětně. Vše sice musí doložit řádnými dokumenty s razítkem, to se ale prý neděje. „Měli dodat doklady, ale to co dostáváme, to vypadá spíše jako vtip," popisuje praxi informátor. Ručně mu třeba nosí napsaný lístek: „Koupil jsem nábytek za 800 eur". Bez razítka či jakéhokoliv podpisu.

Sociální odbor tvrdí, že je vše v pořádku

Zvláštní kapilou je pak otázka falešných pasů žadatelů o azyl. „My o těch lidech vlastně nic nevíme. Kdo kontroluje, jestli jsou jejich děti vůbec v zemi?" zajímá ho. Poukazuje také na to, že fotka na pasu často vůbec nekoresponduje se vzhledem předkladatele. Úředníci však podle něj dostali pokyn, aby v žádném případě nevolali policii.

Úředník dodal, že nepatří mezi příznivce FPÖ, tedy Svobodné strany Rakouska, a že nemá nic proti cizincům – alespoň dokud nebudou brát rakouské peníze. Vrcholoví politici podle něj přesně vědí, co se děje a za celou situaci prý nesou vinu. Poukazuje také na to, že slučování rodin teprve začalo, ale že už teď je situace velmi špatná.

List Krone oslovil s žádostí o reakci také sociální odbor vídeňské radnice. „Všechno je v pořádku," uvedl úřad v reakci na tato obvinění.