Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je velmi talentovaný, chválí kandidáta Putin

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva/Praha - Ruská média vykreslují republikánského uchazeče o kandidaturu na prezidenta Donalda Trumpa jako odvážného a samostatně myslícího politika, zatímco Hillary Clintonová je naopak válečná štváčka. S odkazem na agenturu Reuters na to upozornil Český rozhlas.

"Podle ruských představitelů i analytiků ho Kreml považuje za zdaleka nejlepšího kandidáta. Putin označil Trumpa za „velmi talentovaného", předseda zahraničního výboru Státní dumy by mu rovnou udělil titul „muž roku 2015" a prokremelský televizní novinář Dmitrij Kiseljov prohlásil, že republikáni se s demokraty tajně dohodli, že Trumpa z prezidentského klání vyřadí, protože chová sympatie k Rusku," uvádí rozhlas.

Trump jim prý jednoduše nevyhovuje, protože „najde společný jazyk s Putinem. Proto republikáni Trumpa nechtějí, a dokonce ho považují za nebezpečného," uvedl Kiseljov, který varoval Spojené státy, že je Moskva může proměnit v „radioaktivní prach".

Rozhlas upozorňuje, že podle některých expertů se Trump Moskvě líbí, protože by jako prezident podle Putina prosazoval izolacionistickou politiku a dal by Rusku volnou ruku. Trump si ale získal v Rusku přátele zejména svým výrokem, kdy uvedl, že Putin je „silný vůdce", s nímž by „zřejmě dobře vycházel". Podpořil také ruské nálety v Sýrii a řekl, že by Spojené státy měly snížit výdaje na Severoatlantickou alianci.

Témata:  Vladimír Putin Donald Trump

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy