Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA odsoudily nálet na humanitární konvoj v Sýrii

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Damašek/Washington - Při včerejším náletu na povstalecké čtvrti v syrském Halabu byly zasaženy také kamiony s humanitární pomocí. Útok ostře odsoudily USA a hodlají přehodnotit spolupráci s Ruskem.

Konvoj s pomocí byl zasažen u města Urm al-Kubra. Kamiony podle SOHR zasáhla syrská nebo ruská letadla. Z 32 obětí dnešních náletů jich podle exilové organizace zahynulo 12 právě při útoku na konvoj. Šlo o řidiče a humanitární pracovníky syrského Červeného půlměsíce. Automobily nemířily do Halabu, ale do oblasti západně od něj, kde v obklíčení žije 78.000 lidí.

Zasažení 18 z 31 kamionů humanitárního konvoje potvrdil rovněž mluvčí OSN, podle SOHR zahynulo 12 lidí. Mluvčí ministerstva zahraničí USA John Kirby útok označil za odporný. Washington podle něj bude nyní muset přehodnotit svou budoucí spolupráci s Ruskem v Sýrii.

"Cíl tohoto konvoje byl znám syrskému režimu i Ruské federaci a přesto byli tito humanitární pracovníci zabiti, když se snažili pomoci syrskému lidu," uvedl Kirby. Spojené státy budou podle něj chtít o incidentu jednat přímo s Ruskem.

Vysoce postavený člen americké administrativy agentuře Reuters řekl, že je nyní otázkou, zda bude možné udržet příměří, které dojednaly Washington a Moskva. Podle dalšího washingtonského zdroje agentury nyní bude muset Rusko rychle ukázat, zda myslí dohodnuté příměří v Sýrii vážně. Zda na konvoj u města Urm al-Kubra zaútočily syrské či ruské stroje, není podle Američanů zatím jasné.

Témata:  Sýrie USA ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy