Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pomoc pro Sýrii končí? Červený kříž se po náletech bojí

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ženeva/Damašek - Po pondělním útoku na kamiony s humanitární pomocí, při kterém u Halabu zahynulo 12 lidí, musí Červený kříž přehodnotit bezpečnostní situaci v oblasti. Pozastavuje proto konvoje do čtyř syrských měst.

Podle mluvčího OSN Stéphanea Dujarrice bylo v pondělí zasaženo nejméně 18 z 31 kamionů, které vyslala OSN a syrský Červený půlměsíc (SARC). Automobily měly dovézt pomoc pro 78.000 lidí v těžko dostupné oblasti v provincii Halab. Podle opozičních aktivistů mají úder na svědomí syrská či ruská letadla.

"Je to velmi znepokojivé. Došlo k obnovení násilností a bojů na mnoha místech," uvedl Robert Mardini, který má v Mezinárodním výboru Červeného kříže (MVČK) na starosti Blízký východ a severní Afriku.

"Něco jsme plánovali ve čtyřech městech, ale zatím jsme to odložili, abychom vyhodnotili bezpečnostní podmínky," dodal. Pomoc měla zamířit do povstalci obléhaných měst Fúa a Kafrája v provincii Idlib a do vládou blokovaných měst Madájá a Zabadání.

Témata:  Červený kříž Sýrie humanitární pomoc

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy