Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová přiznala: Uprchlíci nepracují, mějte trpělivost

Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Německá kancléřka Angela Merkelová na návštěvě v Praze (25. srpna 2016)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Berlín – Už před týdnem jsme vás informovali, že německá kancléřka Angela Merkelová chce jednat s velkými německými firmami o najímání pracovníků z řad migrantů. Podle kancléřky je jejich nasazení do pracovního procesu cestou k jejich rychlejší integraci. Firmy však upozorňovaly, že uprchlíci nemají potřebné vzdělání ani jazykové schopnosti. Merkelová se přesto nevzdává.

Merkelová ve čtvrtek podle agentury Reuters uvedla, že Německo potřebuje „životaschopné řešení" pro rychlejší integraci uprchlíků na pracovní trh. Uvedla to poté, co se seznámila informacemi, podle kterých největší německé společností najaly jen něco málo přes 100 uprchlíků.

Mnoho společností tvrdí, že uprchlíci nemají dostatek jazykových dovedností, většina z nich nemůže nijak prokázat svou kvalifikaci a navíc nemají jistotu, že získají povolení k pobytu v zemi. Proto je podle nich v krátkodobém horizontu téměř nemožné tyto lidi zaměstnávat.

Merkelová řekla pro RBB-inforadio, že by v případě potřeby mohla být nastavena zvláštní opatření, která by přispěla k urychlení integrace uprchlíků do pracovního procesu. Připustila však, že to bude ještě nějakou dobu trvat. „Mnozí z nich jsou v integračních kurzech nebo čekají, až se na ně dostane řada. Takže myslím, že budeme muset projevit trpělivost, ale musíme být připraveni kdykoliv vypracovat schůdné řešení," řekla.

Proto se také setkala se zástupci německý firem. Po jednání, které trvalo více než dvě hodiny, dospěly strany podle Reuters k závěru, který by se dal shrnout slovy „chceme to udělat". Schůzka také přiměla některé zaměstnavatele, aby nabídli místa uprchlíkům.

Například šéf Deutsche Bahn Ruediger Grube uvedl, že poskytne uprchlíkům dalších 150 míst v kvalifikačních programech. Automobilka Volkswagen řekla, že pracuje na neziskovém start-upu, který by měl pomáhat uprchlíkům v získání vysokoškolského vzdělání. Několik desítek míst nabídly také další společnosti.

Podle prohlášení, které bylo vydáno na závěr jednání, je třeba „motivovat další společnosti, které nejsou tak aktivní". Průzkum agentury Reuters, který se zaměřil na asi 30 největších firem v zemi podle akciového indexu DAX, ukázal, že společnosti najaly jen 63 migrantů. Některé z celkem 26 dotazovaných firem, uvedly, že považovaly za diskriminační ptát se na to, zda jsou žadatelé o práci zároveň žadateli o azyl, takže nevěděly, zda zaměstnávají uprchlíky a kolik jich popřípadě je.

Z 63 zaměstnaných migrantů jich 50 najala společnost Deutsche Post DHL, pro kterou migranti třídí a doručují dopisy a balíky. „Vzhledem k tomu, že přibližně 80 procent žadatelů o azyl nepatří mezi vysoce kvalifikované a navíc někteří ještě nemají vysokou úroveň znalosti německého jazyka, v první řadě jim nabízíme práci, která nevyžaduje technické dovednosti nebo velkou interakci v němčině," uvedl mluvčí společnosti.

„Naše zkušenost je taková, že to trvá minimálně 18 měsíců, aby dobře kvalifikovaný uprchlík prošel azylovým řízením a naučil se němčinu na odpovídající úrovni, aby se ucházel o zaměstnání," uvedl mluvčí společnosti Deutsche Telekom.

Další velké firmy, zejména z finančního nebo leteckého sektoru, ale říkají, že je prakticky nemožné uprchlíky najmout. Poukazují na to, že aby mohli zaměstnance přijmout, musí projít podrobným prověřením, které zahrnuje i informace z jejich minulosti – a to se u migrantů prostě provést nedá.

Témata:  uprchlíci Angela Merkelová Německo

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy