Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Británie má velký problém ve zdravotnictví: Pacietky hledájí útočiště v České republice

Žena, ilustrační fotografie
Žena, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Londýn - Zdravotnický systém Velké Británie se potýká s problémy. Nehradí totiž některým ženám léčbu neplodnosti, ty následně hledají pomoc v zahraničí, kde je tato léčba mnohdy levnější. Nezřídka tak zavítají například do České republiky.

Britský server CNN popisuje případ Clair Thomasové, která neměla v Británii nárok na uhrazení léčby neplodnosti, protože její manžel už má dva syny z předchozího manželství. "Chápu to, ale v naší situaci jsem to byla já, kdo měl problém," vysvětlila serveru matka s tím, že je sice ráda nevlastní matkou, zlomilo by jí ale srdce, kdyby nemohla mít své dítě.

Pokud by se rozhodla si léčbu financovat sama, přišla by jí na 10 tisíc liber, tedy v přepočtu více než 300 tisíc korun. Odcestovala proto do České republiky, kde jí stejná léčba vyšla na 4500 liber, asi 140 tisíc korun. V Británii je ale žen, které hledají pomoc jinde, mnohem více.

Británie doporučuje matkám trpícím neplodností tři cykly léčby. Server ale upozorňuje, že poskytovatelů všech tří cyklů pomalu ubývá. Někteří dokonce zvažují, že tuto léčbu zruší úplně. A ačkoliv Národní institut pro zdraví tvrdí, že ženám pod 40 let by měly být nabídnuty všechny tři cykly, ve Walesu jsou párům nabízeny pouze dva a v Severním Irsku jeden.

Na plné hrazení léčby neplodnosti zkrátka Británie nemá a tamní Národní zdravotní služba sama přiznává, že nemá omezené zdroje. Spolupředsedkyně Národní zdravotní služby Amanda Doyle však přiznává, že se snaží dát lidem to, co potřebují, včetně léčby neplodnosti. To ale vždy není možné.

"Národní zdravotní služba nemá bohužel neomezené zdroje a finanční zajištění, aby pacienti získali co nejlepší možnou péči, je jedním z největších problémů," uvedla podle serveru.

Témata:  Velká Británie ženy neplodnost zdravotnictví

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy