reklama

Hlasování se zúčastnilo více než půl milionu členů a registrovaných příznivců strany, což je o něco více, než se předpokládalo. Corbynův vyzyvatel, bývalý stínový ministr práce Owen Smith přiznal porážku ještě před vyhlášením výsledků.

Sedmašedesátiletý Corbyn poděkoval voličům za důvěru a hned vyzval k opětovnému stmelení hluboce rozdělené strany. Hovořil přitom o "generálním úklidu", který by měl vést k ukončení všech svárů uvnitř strany.

"Toho, co nás spojuje, je mnohem víc než toho, co nás rozděluje," apeloval na své oponenty, kteří iniciovali novou volbu předsedy strany teprve rok poté, co byl Corbyn zvolen poprvé. Tehdy to bylo díky podpoře levicového křídla labouristů.

Po výsledcích červnového referenda, v němž Britové rozhodli o vystoupení své země z Evropské unie, se ale na Corbyna snesla kritika, že se příliš neangažoval v boji za setrvání v unii.

Nedůvěru projevilo Corbynovi více než 170 z 230 labouristických poslanců, kteří požadovali změnu ve vedení. Přesto pro něj nyní hlasovalo ještě o něco více lidí než před rokem. Na to poukázal i v rozhovoru s televizí Sky News, kde také řekl, že by to všichni měli náležitě uznat. Pro Corbyna hlasovalo více než 313.000 lidí, což odpovídá 61,8 procenta odevzdaných lístků.