Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zítra začíná deportace uprchlíků z Řecka, chybí informace a hrozí násilnosti

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Atény - Už zítra by měla začít deportace uprchlíků z Řecka do Turecka, informací k plánované operaci je ale velmi málo. Podle některých zdrojů nelze vyloučit násilnosti.

Na Lesbos během loňského a letošního dorazily statisíce uprchlíků směřujících dále do Evropy. Podle zpráv místních médií, které úřady ani nepopřely, ani nepotvrdily, má vracení migrantů začít v pondělí a asi 750 migrantů má být z Lesbu během tří dnů přepraveno do západotureckého přístavu Dikili, tedy 250 migrantů denně.

"Pokračujeme v přípravách," opakuje vládní zmocněnec pro uprchlíky Jorgos Kyritsis. Ale stále není jasné, odkud a v jakém počtu se migranti začnou vracet, upozornila agentura Reuters.

Nový řecký zákon vychází z dohody Bruselu s Ankarou, že běženci, kteří připlují po 20. březnu z Turecka a v Řecku nedostanou azyl, budou vráceni do Turecka. Po termínu se na řeckých ostrovech zaregistrovalo více než 5600 migrantů.

"Čekáme násilnosti. Zoufalí lidé mají sklon chovat se násilně," řekl Kyritsis britskému nedělníku The Observer. "Filozofie dohody tkví v tom, že má zabránit pašování lidí z tureckého pobřeží do Evropy. Ale bude to těžké. Snažíme se o měkký postup. Ti lidé uprchli před válkou, nejsou to zločinci," dodal zmocněnec.

Postěžoval si také, že Evropská unie a unijní pohraniční agentura Frontex dosud neposkytla personál, který má dohlížet na vracení migrantů po zrychlených azylových řízeních. Z 2300 příslíbených policistů, migračních úředníků a expertů dorazily podle zmocněnce jen dvě stovky.

Na řecké ostrovy mezitím stále připlouvají další uprchlíci. Podle zpravodaje AP jich bylo za posledních 24 hodin 514.

V tureckém Dikili zůstává prázdné místo, kde mělo vyrůst registrační středisko pro vracející se migranty. Ale podle tisku mohou být první migranti odbaveni v městském sportovním centru.

Témata:  uprchlíci Řecko Turecko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy