Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump opět kritizoval NATO. Ať se klidně rozpadne, řekl

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Republikánský prezidentský kandidát Donald Trump opět podrobil kritice NATO a členy této aliance. Podle miliardáře by Spojené státy měly přimět své spojence, aby "platili svůj odpovídající podíl" nebo NATO opustili.

Trump se poté, co vyzval, aby si Japonsko a Jižní Korea pořídily atomové zbraně, obrátil směrem k americkým partnerům v NATO.

Ti podle něho neodvádějí do aliance svůj odpovídající podíl, takže vše leží na bedrech Spojených států. "Buď zaplatí i své předchozí dluhy, nebo budou muset odejít," řekl bez bližších podrobností Trump na sobotním mítinku ve státě Wisconsin, kde se v úterý konají důležité primárky.

"A jestli to rozloží NATO, tak to rozloží NATO," dodal lídr republikánského nominačního souboje, který už před několika dny označil alianci za "přežitou".

Trump se tento týden dostal do několika svízelných situací a ve wisconsinských průzkumech se ocitl až za svým úhlavním konkurentem Tedem Cruzem. Jeho volební manažer byl obviněn z ublížení na zdraví novinářky, která se pokoušela jeho šéfovi položit otázku. Na Trumpa se rovněž snesla vlna kritiky od stoupenců i odpůrců potratů, když prohlásil, že by v případě jejich zákazu měly být ženy trestány a později byl výrok nucen zcela proti svým zvyklostem korigovat.

Pokud by ve Wisconsinu vyhrál Cruz, bude podle analytiků pro Trumpa velmi složité získat před červencovým nominačním sjezdem většinu volitelských hlasů zajišťující nominaci.

Témata:  prezident USA Donald Trump NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy