Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nápor uprchlíků se bude zvětšovat. Německo navrhuje EU dohodu přímo s Afrikou

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín - Evropská unie už uzavřela dohodu o migrantech s Tureckem a něco podobného se zvažuje i v případě severní Afriky. V Evropě rostou obavy, že se právě z tohoto regionu začnou opět hrnout běženci.

"S velkou opatrností mohu říci, že vrchol migrační krize už je za námi," uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maizière v dnešním vydání listu Tagesspeigel.

Během března podle něho počet migrantů, kteří přicházejí do Německa, poklesl na zhruba 140 denně, zatímco ještě před několika měsíci překračovalo hranice i několik tisíc migrantů každý den.

K tomuto ochabnutí přispělo zavedení hraničních kontrol v zemích, přes něž uprchlíci proudí, či dohoda o jejich navracení do Turecka. Někteří politici se však domnívají, že s příchodem lepšího počasí či objevením alternativních cest počet přicházejících lidí hledajících nový domov opět poroste.

"Pokud by lidé začali z tohoto směru znovu přicházet, budeme nuceni najít podobná řešení, k jakým jsme dospěli s Tureckem, a začít jednat rovněž se zeměmi severní Afriky," uvedl de Maizière.

Německo v pondělí očekává přílet prvních 35 syrských běženců, které přijme v rámci zmíněné dohody z Turecka výměnou za migranty vracené z Řecka. V případě severní Afriky by podle německého ministra mohla být zbudována přijímací centra pro navracené uprcnlíky výměnou za humanitární programy financované EU.

Témata:  de Thomas Maiziére uprchlíci Afrika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.