Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína ohrozila Japonsko? Vyslala stíhačky nad sporné ostrovy, přišla reakce

Tokio
Tokio
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Tokio - Napětí roste nejen v oblasti Jihočínského moře. Japonská vláda dnes varovala Čínu před rozšiřováním vzdušných vojenských aktivit ve Východočínském moři. V tomto regionu vede Tokio s Pekingem spor s několik ostrovů.

Čínské ministerstvo obrany uvedlo, že 40 jejích letadel proletělo v neděli úžinou Mijako. Ta se nachází východně od sporného souostroví, které Japonci nazývají Senkaku a Číňané Tiao-jü. Neobydlené souostroví je obklopeno vodami bohatými na ryby a zřejmě jsou tam i ložiska zemního plynu. Oblastí vedou významné námořní trasy.

Čína v roce 2013 nad souostrovím vyhlásila zónu vzdušné obrany, kde se všechna letadla musejí při průletu identifikovat. Toto opatření vyvolalo hněv Spojených států, Japonska a Jižní Koreje, které novou zónu odmítly uznat.

Čínská letadla Suchoj Su-30, bombardéry a tankovací letouny, proletěla v neděli mezi japonskými ostrovy Mijako a Okinawa. Stroje "během dlouhého okružního letu" podle Pekingu nenarušily japonský vzdušný prostor.

"Námořní cvičení v západním Pacifiku a hlídky v zóně vzdušné obrany ve Východočínském moři jsou založeny na nutnosti ochrany čínské suverenity," uvedl mluvčí čínského letectva Šen Ťin-kche.

"Japonská vláda pokračuje ve sledování čínských vojenských aktivit, které jsou stále expanzivnější. Jsme připraveni bránit naši zemi, teritoriální vody a vzdušný prostor," reagoval japonský vládní mluvčí Jošihide Suga.

Témata:  Japonsko Čína

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy