reklama

V roce 2002 začaly kolem Calais vyrůstat další uprchlické tábory, jedním z důvodů bylo uzavření uprchlického tábora v nedalekém Sangatte, kde byly ubytovány tisíce běženců. Starostka města následně přiměla francouzskou vládu, aby mimo město nechala vybudovat pomocné centrum, u něhož vyrostl obrovský tábor, nyní zvaný džungle. Oficiální statistiky o počtu lidí v "džungli" neexistují, podle odhadů nyní v táboře žije kolem 9000 lidí.

Velká část obyvatel tábora, kteří pocházejí především ze Sýrie, Eritreje a Súdánu, nechce zůstat ve Francii, ale dostat se do Británie. Často spolu svádějí boje o dominanci v táboře, které musí pravidelně ukončovat policie. Při potyčkách zahynulo již mnoho lidí. Problém představují také pašeráci lidí.

Původně se uprchlíci v táboře mohli hlavně najíst, vysprchovat a přespat, postupně se ale tábor rozrostl do menšího města. Uprchlíci si tam postavili stany i domy, v táboře funguje řada obchodů a restaurací, tábor má už svou samosprávu a byl připojen k městskému vodovodu a elektrické síti. Otevřela se tam i škola či modlitebny.

Počátkem roku francouzské úřady nechaly část tábora srovnat se zemí a vybudovaly tam obytné buňky. Přesto je situace v táboře vyhrocená a lidé tam žijí v nuzných podmínkách. Francie teď chce tábor definitivně zrušit.

Francii s problémem pomáhá Británie, která financuje novou zeď, jež má v Calais ztížit imigrantům nelegální přechod na britské ostrovy. Stavba má hlavně zabránit pokusům uprchlíků naskakovat na kamiony, které směřují za kanál. Kilometrová zeď, která naváže na již dříve vybudovaný zátaras podél trasy mířící k ústí Eurotunelu a ke calaiskému přístavu, se začala stavět minulý týden a má být hotova do konce roku. Britská vláda podle BBC dala na její výstavbu zhruba 1,9 milionu liber (59 milionů Kč).

Od roku 2006 existovala také uprchlická osada v Grande-Synthe u Dunkirku, kde byl letos otevřen uprchlický tábor pro několik tisíc lidí. V souvislosti se současnou uprchlickou krizí v Evropě vznikly uprchlické tábory na migračních trasách také v Itálii, Turecku, Řecku nebo na Balkáně a v Maďarsku. K těm nejznámějším patřila tranzitní zóna na přechodu Röszke na hranici se Srbskem nebo řecký tábor Idomeni na hranici s Makedonií. V něm se na jaře nahromadilo až 15.000 migrantů.

Největší uprchlický tábor na světě se nachází v keňském Dadaabu. Vznikl v roce 1991 na pokyn OSN kvůli občanské válce v Somálsku a je domovem pro 350.000 většinou somálských běženců. Keňská vláda ho ale chce letos uzavřít.