reklama

Hrozbami, které mohou ohrozit existenci lidské rasy na Zemi, se zabýval výzkumný ústav BCA v Kanadě. Podle něj se lidé nakonec vyhubí sami, na vině budou pandemie, umělá inteligence či změny klimatu. Píše o tom britský web Express.

Podle Petera Bereziny, který byl součástí výzkumného týmu, je 50% pravděpodobnost, že lidstvo bude čelit devastujícímu vymírání od roku 2290, s pravděpodobností až 95 % pak zcela vymře do roku 3000.

Konec lidstva na Zemi podle výzkumníků urychlí rozvoj genových technologií. Tím, že budeme schopni zvýšit úroveň naší inteligence, vytvoří se větší prostor pro rozvoj čím dál nebezpečnějších technologií.

S podobnými předpověďmi přišel před nedávnem i známý fyzik Stephen Hawking. Zhoubou pro lidstvo prý bude technologický pokrok, zánik světa ale předpovídá o dost později než BCA. Podle něj je katastrofa nevyhnutelná a dá se očekávat v nejbližších tisících až desetitisících letech. Proto radí, abychom se pokusili co nejdřív obydlet jiné hvězdy, aby zničení Země neznamenalo zánik lidské rasy.