Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajfun Megi řádí i v Číně, miliony jsou bez elektříny

Hurikán
Hurikán
Foto: Pixabay

Tchaj-pej - Nejméně 4 lidské životy si vyžádalo zběsilé řádění tajfunu Megi, který se v úterý přehnal přes Tchaj-wan. Dalších 625 lidí bylo zraněno. Bez elektřiny se ocitlo více než 3,8 milionů domovů, desetitisíce domácností se ocitly bez pitné vody. Tajfun se během středy dostane k Číně, kde způsobil sesuvy půdy.

V úterý se přes Tchaj-wan přehnal tajfun 3. stupně, který působil škody především na severovýchodě ostrova. I když se pomalu daří škody odstraňovat, ve středu ráno bylo bez elektřiny stále nejméně 300 tisíc domácností, uvádí portál Focus Taiwan.

#Megi is now a Cat 4 hurricane with 135mph to strike Taiwan as extremely powerful gusts of wind pic.twitter.com/m694bIfO3d

— Joint Cyclone Center (@JointCyclone) 27. září 2016

 

I když úřady ráno zrušili varování před možnými sesuvy půdy, velké množství dálnic a silnic zůstává uzavřeno. Stejně je tomu i u škol a úřadů. Vlaky by měly začít jezdit kolem poledne. S odklízením škod se začalo již v úterý večer.

Huge waves as yet another typhoon crashes into Taiwan. Thoughts and prayers to all affected. #Megi #ActOnClimate pic.twitter.com/CFhuikNTED

— Mike Hudema (@MikeHudema) 27. září 2016

 

Rychlost větru dosahovala při tajfunu 230 kilometrů v hodině a během krátké doby podle portálu CNN spadlo více než 1000 milimetrů srážek. Tisíce lidí byly evakuovány již před příchodem tajfunu a více než 1900 z nich zůstává podle portálu Focus Taiwan stále v náhradním ubytování.

Nejméně jednoho mrtvého si dnes živel vyžádal v pevninské Číně. V Čchüan-čou přišel o život jeden z místních obyvatel, když mocný proud záplavové vody zničil jeho dům.

Ve východočínské provincii Fu-ťien byly zavřeny školy a zrušeny desítky letů a železničních spojů. Informovala o tom agentura AFP.

Mohutný tajfun udeřil dnes před svítáním místního času na pobřežní město Čchüan-čou v provincii Fu-ťien a následně zeslábl na tropickou bouři. Čínská státní televize odvysílala záběry z provinční metropole Fu-čou, na nichž je vidět místní obyvatele, jak se brodí po kolena ve vodě, jež zaplavila hlavní ulice. Záběry ukazují i záchranáře, kteří přepravují místní obyvatele ulicemi do bezpečí na nafukovacích člunech.

Sedmadvacet lidí se pohřešuje po sesuvu půdy ve východní oblasti Číny, kterou dnes tajfun zasáhl. Sesuv pohřbil desítky domů ve vesnici Su-cchun v provincii Če-ťiang, po nezvěstných pátrá na 300 záchranářů. 

Témata:  Tajfun Tchaj-Wan

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy