reklama

Státy EU v rámci přerozdělování žadatelů o azyl převzaly od Řecka a Itálie dosud 5651 osob, jen v září jich bylo rekordních 1202, uvedla dnes Evropská komise. Eurokomisař pro vnitro a migraci Dimitris Avramopulos dnes zdůraznil, že členské země unie mají právní povinnost splnit závazky, na nichž se skoro přesně před rokem shodl

Unijní státy se na přerozdělení žadatelů o azyl s cílem ulevit Itálii a Řecku dohodly loni v září přes jasný odpor Slovenska či České republiky.

„Evropské právo není výběrové a to, na čem se země společně dohodly, musí být naplněno," prohlásil Avramopulos. Vyhnul se ale přímé odpovědi na otázku, zda komise začne některé země případně trestat za jejich malou ochotu v tomto programu spolupracovat. „Různé formy solidarity neznamenají změnu politiky," uvedl.

Evropská exekutiva si podle Avramopulose vyhrazuje případnou možnost právní akce.

K dnešnímu dni bylo z Řecka přesunuto 4455 lidí, z Itálie 1196. Česká republika převzala celkem 12 osob z Řecka, Slovensko podle údajů komise tři. V rámci několika přesídlovacích programů, jejichž cílem je živelnou migraci nahradit jinými způsoby cesty, přijelo do unijních zemí 10.695 osob z celkového počtu 22.504 dohodnutého loni v létě.


Komise dnes také uvedla, že přes pokrok z řecké strany nejsou zatím podmínky v Řecku natolik dobré, aby tam tam bylo možné začít podle unijních pravidel vracet migranty, kteří právě v Řecku poprvé vstoupili na území EU, ale pak se přesunuli do jiné země osmadvacítky.