reklama

Slova o tom, že se Rusové vrátí domů v pytlích, pokud neskončí se svou ofenzivou syrského Aleppa, měl pronést mluvčí ministerstva zahraničí John Kirby. Kelley ale tvrdí, že Washington jen předstírá, že bojuje s IS, ale že pravda je úplně jiná. „USA byly vždy hlavním sponzorem a tvůrcem Daeše, takže tato šaráda, podle které s Daešem v Sýrii bojují, je naprostá fraška. Myslím, že zbytek světa je dost chytrý, aby si uvědomil, že vše, co přichází z úst Johna Kirbyho nebo některého z pracovníků ministerstva zahraničí, je naprostý nesmysl," tvrdí někdejší spolupracovník CIA Kelley.

Zároveň v rozhovoru pro RT ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi radí, aby se soustředil na to, aby „práci odvedl dobře", protože Rusko je jediná možnost, jak IS v Sýrii porazit. „Rusko by mělo přerušit veškeré vztahy. A kdybych měl něco Putinovi poradit, řekl bych, aby udělal svou práci, zastavil svou účast na mírových jednáních a zničil Daeš, aby měl tuto práci za sebou," řekl.

Spojené státy podle něj nebudou dělat nic, aby pomohly s odstraněním IS, ale budou dělat vše možné, aby mohly dále zbrojit a posílat do boje další vojáky. „Takže všechno, co říkají, je lež, a Putin opravdu potřebuje přestat hrát hry s americkým ministerstvem zahraničí a udělat svou práci," tvrdí Kelley.

„Člověk může jen doufat, že Rusko bude rozhodné a že dokončí práci a že se přestane rozptylovat těmito falešnými výzvami k zastavení palby," řekl v reakci na jednání mezi Washingtonem a Moskvou.

Server RT také cituje politického analytika Chrise Bamberyho, který udeřil na USA kvůli tomu, že si musí konečně uvědomit, že neexistuje rozdíl mezi umírněnými povstalci a bojovníky. Američané podle něj nemohou na jednu stranu říkat, že chtějí bojovat s IS, ale zároveň podporovat povstalecké skupiny jako je Fronta an-Nusra. Poukazuje, že všichni bojují vedle sebe, a že ve skutečnosti většinu tvoří právě džihádisté. A že hodně z nich bylo nejprve vycvičeno Západem a až pak se přidalo k radikálům.

„Je divné, že Amerika může být téměř ve spojenectví se skupinou, která je pobočkou organizace, která 11. září 2001 provedla útoky ve Washingtonu a New Yorku. Nevypadá to jako koherentní politika," uvedl pro RT.

Připomněl také výhrůžky Washingtonu o přerušení vazeb s Ruskem kvůli situaci v Sýrii. Bambery tvrdí, že situace je podobná dítěti, které „hází své hračky z kočárku", a dodal, že Washington potřebuje Moskvu k dosažení úspěchu v této válkou zničené země prostřednictvím politického procesu.

„Potřebují Rusy kvůli uzavření dohody o Sýrii. Potřebují je, aby dostali Asada ke stolu a k tomu, aby začaly rozhovory," řekl a dodal, že se zdá, že americký ministr zahraničí John Kerry není schopen přinést dohodu, která by občanskou válku ukončila.

Jeff Steinberg, vedoucí redaktor magazínu Executive Intelligence Review, souhlasí, že USA se nedaří rozlišovat mezi povstaleckými skupinami a ozbrojenci. „Amerika nerozlišuje mezi povstaleckými skupinami, které podporuje, s výjimkou IS. Když Kirby říká, že Rusové se vrátí domů v igelitových pytlích a že na ruské půdě bují terorismus, musím se poškrábat na hlavě a říct: to je hrozba přicházející od vlády, která podporuje skupiny jako an-Nusra?" diví se Steinberg.

Připomněl, že an-Nusra je pobočka al-Káidy. „Zdá se, že jsme zapomněli na všechna ponaučení z 11. září a že jsme zpátky v posteli se stejnými silami, které provedly tyto ohavné útoky," uvedl. „Musíme znovu vybudovat důvěru mezi stranami, abychom v první řadě dosáhli příměří. Musíme dostat lidi ke stolu a tohle není cesta, jak to udělat," dodal.