Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné zahalování tváře, rozhodlo Bulharsko

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Sofia - Bulharský parlament schválil zákon z dílny nacionalistické strany Vlastenecká fronta. Norma ženám zakazuje nosit na veřejnosti závoje, šátky nebo jiné oděvy zahalující obličej.

Ženám, které zákaz poruší poprvé, hrozí pokuta 200 bulharských leva (2700 Kč). Za každý další prohřešek zaplatí 1500 leva (20.700 Kč). Jestliže jde o veřejnou osobu, zaplatí za každé porušení zákona 2000 leva (27.600 Kč), napsal server Novinite.com. Ženy rovněž mohou dočasně přijít o sociální dávky.

Vůdce Vlastenecké fronty Krasimir Karakačanov prohlásil, že za přijetím zákona stojí bezpečnostní důvody. "Burka je spíše uniformou než náboženským symbolem," uvedl. Proti zákonu bylo Hnutí za práva a svobody (DPS), které je v zákonodárném shromáždění třetí největší stranou a mezi jehož voliče patří muslimové.

V Bulharsku žije zhruba 7,2 milionu lidí, z nichž muslimové tvoří kolem deseti procent.

Témata:  Bulharsko muslimové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy