Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Referendum o kvótách vyšle signál do Bruselu, že nelze dělat politiku proti vůli lidu, tvrdí Orbán

Viktor Orbán
Viktor Orbán
Foto: kremlin.ru

Budapešť - V neděli 2. října budou Maďaři v referendu hlasovat o uprchlických kvótách. Není sice jasné, zda bude plebiscit platný, nicméně se vesměs čeká rázné "ne". Podle premiéra Viktora Orbána se tím vyšle "silný signál do Bruselu, že nelze dělat politiku proti vůli lidu".

Podle odhadů médií na protiuprchlickou kampaň mohlo padnout přinejmenším 13 miliard forintů (1,1 miliardy korun). Podle průzkumů čtyři pětiny Maďarů hodlají hlasovat proti unijním kvótám. Je ale otázkou, zda účast překročí 50 procent oprávněných voličů, což je podmínka platnosti hlasování.

Hlasování je ale v podstatě prověrkou skutečné míry podpory premiérova kabinetu a jeho politiky u maďarské veřejnosti. Podle opozice v referendu nejde ani tak o uprchlíky, jako spíše o Orbánovu moc.

Maďarsko loni udělilo azyl pouze 508 lidem. Odpor proti unijním kvótám se snaží koordinovat v rámci visegrádské skupiny, kam dále patří ČR, Slovensko a Polsko.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:41

Polák předával informace do Ruska, mohly vést k atentátu na Zelenského

V Polsku došlo ve středu k zadržení občana podezřelého z toho, že ruské tajné službě poskytoval citlivé informace, které by potenciálně mohly vést k atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. O případu informovala polská televize TVN24.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy