Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lidé zabíjí příliš mnoho žraloků, vatují odborníci

Žraloci, ilustrační fotografie
Žraloci, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Johannesburg - V Jihoafrické republice se koná konference zemí Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES). Její účastníci varují, že se loví příliš mnoho žraloků.

Ve světových mořích je každoročně vybito 100 milionů žraloků, cože je dvojnásobek množství, který by udržel počty tohoto živočišného druhu na současné úrovni.

"Je to otázka života a smrti," řekl Luke Warwick z amerického výzkumného centra Pew. Podle Andyho Cornishe ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF) je na trhu nebývalá poptávka po žraločích ploutvích, kůži a žábrách.

Praxe řezání pouze ploutví a odhazování ještě živých žraloků zpět do moře byla sice zakázána, ale v některých oblastech Indického a Tichého oceánu se s ní lze podle agentury AFP stále setkat. Čína oficiálně zakázala podávat polévku ze žraločích ploutví, avšak toto jídlo je tam stále velmi ceněno.

Společnost pro ochranu divoké přírody (WCS) uvádí, že za desetiletí 2001-2011 vzrostl objem obchodu se žraloky, rejnoky a chimérami o 40 procent. "Objem celosvětového ročního obchodu s částmi těl žraloků a rejnoků se blíží miliardě dolarů," řekla pracovnice WCS Amie Brautiganová.

"Žraloci jsou důležitý článek oceánského ekosystému a rejnok patří k neopomenutelným živočichům, takže si zaslouží ochranu," řekl ředitel amerických agentur pro rybolov Dan Ashe. Odborníci rozlišují 1250 druhů žraloků a 180 druhů rejnoků. Ohrožena je čtvrtina těchto druhů.

Témata:  žraloci příroda Jihoafrická republika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy