Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA: NATO by mělo podpořit boj Libye proti Islámskému státu

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Washington – V Bílém domě dnes jednal americký prezident Barack Obama a šéf severoatlantické aliance Jens Stoltenberg. Shodli se na tom, že by NATO mělo pomoci Libyi v boji proti Islámskému státu.

NATO by podle nich mělo pomoci Libyi v boji s ozbrojenci Islámského státu a měla by se podílet na výcviku jednotek Iráku, Jordánska a dalších států, jež čelí útokům islamistů.

Obama po jednání uvedl, že USA a NATO pokračují v průběžné spolupráci při potenciálních operacích v zemích, jako je Libye, kde existují zárodky vlády. Šéf NATO dodal, že osmadvacetičlenná aliance zkoumá, jak by mohla přispět ke stabilizaci a podpoře zemí, kde je Islámský stát aktivní.

„Aliance je připravena poskytnout (Libyi) pomoc," řekl Stoltenberg a připomněl nedávný pokrok při formování vlády národní jednoty v této severoafrické zemi.

Šéf Bílého domu odmítl přímo reagovat na slova uchazeče o republikánskou nominaci Donalda Trumpa, který označil NATO za „zbytečnou" a příliš nákladnou vojenskou organizaci. „Svět prochází bouřlivým obdobím, Evropa se stává ohniskem napětí a konfliktů globálního bezpečnostního systému," řekl americký prezident. NATO podle něj zůstává pilířem, základním kamenem kolektivní obrany a bezpečnostní politiky USA.

Řeč přišla také na podporu, kterou může NATO poskytnout při záchraně životů uprchlíků, kteří se ze Sýrie vydávají na nebezpečnou cestu do Evropy přes Turecko a Řecko. Mluvilo se také i o Afghánistánu, kde chce NATO pomáhat při výcviku místních bezpečnostních sil pro boj proti Talibanu.

Témata:  Barack Obama Jens Stoltenberg Libye Islámský stát

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy