Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie rozháněla demonstranty v Etiopii slzným plynem i ostrou municí, desítky lidí zahynuly

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: UNHCR

Addis Abeba - Etiopská policie použila slzný plyn i ostrou munici, aby rozehnala dav demonstrantů proti vládě. Při chaosu zemřely v tlačenici desítky lidí.

Demonstrace se konala v rámci náboženské slavnosti v regionu Oromija, který je dějištěm protivládních protestů už dva roky. Důvodem jsou často spory o půdu a etnicky motivované stížnosti.

"V důsledku chaosu zemřeli lidé a několik raněných bylo převezeno do nemocnice. Ti, kdo nesou odpovědnost, budou souzeni," sdělilo tiskové oddělení vlády. Zástupce opozice Merera Gudina řekl agentuře Reuters, že o život přišlo 50 lidí, kteří začali utíkat při policejní palbě.

Usálost se stala ve městě Bishoftu, které leží 40 kilometrů jižně od Addis Abeby. Na tamní náboženskou slavnost přišlo několik tisíc lidí. Účastníci volali "potřebujeme svobodu, potřebujeme spravedlnosti". Bránili tak řečníkům, kteří jsou považováni za stoupence vlády, pronést projevy.

Někteří nesli prapory povstalecké skupiny za osvobození Oromije. Když začali policisté střílet do vzduchu varovné výstřely a rozhánět lidi slzným plynem, dal se velký dav na útěk a vznikla tlačenice.

Témata:  Etiopie

Aktuálně se děje

16. května 2024 21:40

Pavel vyzval k podpoře Ukrajiny i hledání konce války

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.