Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Filipínský prezident Duterte se omluvil Židům za výrok o Hitlerovi

Vlajka Filipín
Vlajka Filipín
Foto: Pixabay

Manila - Kontroverzní filipínský prezident Rodrigo Duterte se dnes omluvil Židům za svůj páteční výrok, ve kterém přirovnal svůj boj s narkomany k likvidační praxi Adolfa Hitlera během holokaustu.

Prezident v pátek prohlásil, že by byl šťasten, kdyby mohl zmasakrovat tři miliony uživatelů drog. V této souvislosti připomněl, že Hitler za druhé světové války nechal zavraždit miliony Židů. "Na Filipínách máme tři miliony uživatelů drog. Byl bych šťasten, kdy bych je mohl vyhladit. Německo mělo Hitlera, Filipíny by měly...," nedokončil svůj příměr, ale po pauze ukázal sám na sebe.

Duterte při dnešním projevu ve městě Bacolod uvedl, že nikdy neměl v úmyslu zlehčovat památku šesti milionů Židů zavražděných Němci. "Židovské komunitě se hluboce omlouvám," dodal.

Jeho omluva je namířena jen k židovské komunitě a nikoli k západním kritikům a lidskoprávním organizacím, kterým se nelíbí praktiky filipínského vůdce. Duterteovy zátahy proti podezřelým z obchodu s drogami a narkomanům po sobě zanechaly již přes 3000 mrtvých za tři měsíce.

Témata:  Filipíny židé

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy