Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: To se jen tak nevidí. Do evropské politiky chce vstoupit muslimka zahalená v burce

Do evropské politiky chce vstoupit muslimka zahalená v burce
Do evropské politiky chce vstoupit muslimka zahalená v burce
Foto: YouTube

Sarajevo – Evropské političky v burkách? Už brzy to nemusí být jen špatný sen odpůrců islámu, v Bosně se totiž o veřejnou funkci chce ucházet muslimka, která by mohla být jednou z prvních vysoce postavených a zároveň téměř úplně zahalených žen. Pokud bude Indira Sinanovicová zvolena, chce podle svých slov pomáhat chudým a „prolomit předsudky" týkající se těch žen, které nosí nikáb, tedy celoobličejový závoj.

Sinanovicová (37) pochází z města Zavidovici, které leží asi 100 kilometrů od metropole Sarajeva, a je matka tří dětí. Ještě před volbami prohlásila, že chce pomáhat „sociálně slabým rodinám". Píše to server RT.

„Pokusím se prolomit diskriminaci a zkreslený obraz žen, které nosí hidžáb. Lidé musí mít možnost se s námi setkat a poznat, kdo jsme. Moje zkušenosti ukazují, že když nás lidé poznají blíže, říkají, že je jim líto, že měli předsudky a že nás považovali za něco, co nejsme. Jsme obyčejní občané," cituje její slova agentura Ruptly.

Kromě humanitární práce se muslimka věnuje novinařině a domnívá se, že pokud bude zvolena, bude mít možnost setkat se s více lidmi a zároveň bude lidem schopna říct více o osobách, jako je ona.

Bosna má velkou domorodou muslimskou populaci, což je způsobeno faktem, že kdysi byla součástí Osmanské říše. I proto v zemi neexistují žádné zákony zakazující nosit nikáby nebo burky. Sinanovicová však říká, že je znepokojena nedávným rozhodnutím, které říká, že soudní úředníci již šátky nosit nesmí.

„Jde o základní právo každého občana," řekla a dodala, že ona se i ona s diskriminací v minulosti setkala a že na ni lidé pokřikovali, že je „nindža" nebo „terorista". Také jí prý cizí lidé na ulici říkali, aby se vrátila do Afghánistánu nebo Sýrie.

Přestože je islám v Bosně, kde žijí i ortodoxní křesťané, katolíci a muslimové bok po boku, tradičně liberální, v poslední době došlo k nárůstu radikálního islámu, který částečně vychází z vlivu Saudy sponzorovaných mešit, které se začaly objevovat po bosenské válce v roce 1990.

Témata:  Bosna a Hercegovina muslimové Islám

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy