Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Od útoku USA na nemocnici v Kundúzu uplynul rok. Jak se situace změnila?

Zdravotní bratr Lékařů bez hranic Lajos Zoltan Jecs popisuje útok na traumacentrum v Kundúzu.
Zdravotní bratr Lékařů bez hranic Lajos Zoltan Jecs popisuje útok na traumacentrum v Kundúzu.
Foto: Lékaři bez hranic / Médecins Sans Frontières

Kábul - Lékaři bez hranic si dnes připomínají rok od leteckého útoku Spojených států, který zničil traumacentrum Lékařů bez hranic v afghánském Kundúzu. Zemřelo přitom 42 lidí, mezi nimi 24 pacientů, 14 pracovníků nemocnice a čtyři ošetřovatelé. Lékaři bez hranic to dnes uvedli v toskové zprávě, kterou mají EuroZprávy.cz k dispozici.

Armáda Spojených států provedla před časem interní vojenské vyšetřování útoku, které poskytlo hlubší vhled do toho, co se 3. října 2015 v Kundúzu stalo. Některá zjištění jsou hluboce zneklidňující a to včetně faktu, že vojáci na zemi tehdy nesprávně předpokládali, že „všichni civilisté z města utekli a zůstal tam pouze Taliban". Nevynaložili zároveň úsilí k tomu, aby tuto informaci ověřili a zabránili civilním obětem. Zpráva dochází k závěru, že traumacentrum Lékařů bez hranic bylo bombardováno omylem.

Lékaři bez hranic i nadále žádají, aby útok vyšetřila nezávislá Mezinárodní humanitární vyšetřovací komise (IHFFC). Zatím marně. Aby komise mohla začít události prošetřovat, potřebuje souhlas všech zúčastněných stran a ten dosud nezískala.

Rok od útoku zůstává traumacentrum v Kundúzu zavřené. Lékaři bez hranic jednají se všemi zainteresovanými stranami ve snaze zajistit, že se podobná událost nebude opakovat.

Terči útoků se stávají také další nemocnice v jiných válkách. Jsou zatahovány do bojů, ačkoliv je chrání mezinárodní humanitární právo a Ženevské konvence.

„Zatímco truchlíme nad ztrátou našich kolegů a pacientů, zůstává nezodpovězená otázka: Je stále ještě možné bezpečně poskytovat lékařskou péči na frontové linii? Jen loni se odehrálo 77 útoků na lékařská zařízení provozovaná či podporovaná Lékaři bez hranic v Sýrii a Jemenu. Nemocnice se neustále berou za součást bitevního pole a pacienti, lékaři i zdravotničtí pracovníci jsou obětováni," uvedl ředitel Lékařů bez hranic Christopher Stokes.

„Tyto útoky jsou často vedeny silami, které mají otevřenou podporu členů Rady bezpečnosti OSN, té samé rady, která se opakovaně přihlásila k platnosti Ženevských konvencí. Zůstává nicméně u deklarací, v praxi se nic nezměnilo. Snad nejsmutnějším důsledkem této politiky je aktuální situace ve východním Aleppu, kde letadla syrské vlády a jejích spojenců zasypávají bombami čtvrt miliónu lidí, kteří se snaží přežít v obří smrtící pasti," podotkl ředitel české kanceláře Lékařů bez hranic Pavel Gruber.

Lékaři bez hranic se i nadále budou snažit přesvědčovat válčící strany, aby respektovaly chráněný statut zdravotnických zařízení. „Válka bez hranic přináší bojiště bez lékařů. Nebudeme tiše sedět a nedopustíme, aby k tomu opravdu došlo," podotkl Christopher Stokes.

Témata:  Lékaři bez hranic Afghanistán U.S. AIR FORCE

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy