reklama

Merkelová už dříve uvedla, že se Německo s islamistickým extremismem potýká už delší dobu a že se nejedná o problém, který by začal s příchodem uprchlíků do Německa.

Problém s Islámským státem a terorismem byl podle Merkelové patrný už před loňskou migrační krizí. Islám má ale podle kancléřky v Německu své místo, pokud je vyznáván v souladu s ústavou.

Extremistické formy islámu, které ústavu popírají, však do země nepatří. Merkelová důrazně odmítla protimuslimské nálady, které v Německu po teroristických útocích provází zvýšené násilí vůči uprchlíkům.

Ve svém postoji nyní není sama. Nejbližší stoupenec Merkelové, ministr financí Wolfgang Schäuble, také vyzval k podpoře "německého islámu". Podle něj se jedná o sebeurčení v Německu žijících muslimů v duchu svobodného a tolerantního řádu.

"Zvyšující se počet muslimů je výzvou pro větší část společnosti", píše ve svém článku pro list Welt am Sonntag Schäuble s tím, že se jedná o "lidi z naprosto jiných kulturních kruhů".

Vyzval proto Němce, aby si i nadále "byli moc dobře vědomi toho, co je pro nás důležité, jak chceme žít". Jedině tak prý bude všem jasné, co chce Německo dělat. "Mezi nás musí patřit co nejvíc lidí, nezávisle na jejich původu a vyznání," dodal Schäuble.