Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande má problém. Podle průzkumu by už žádné volby nevyhrál

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Francouzský prezident François Hollande by podle nového průzkumu agentury BVA-Salesforce nevyhrál ani primárky své vlastní strany.

Hollande by podle průzkumu nevyhrál ani primárky, z nichž v lednu vzejde kandidát jeho Socialistické strany pro prezidentské volby. Zda bude usilovat o druhý mandát, chce Hollande oznámit v prosinci. Volby se budou konat příští rok na jaře.

Už dřívější ankety předpověděly, že neoblíbený Hollande by ve volbách prohrál a nejspíš by nepostoupil ani do druhého, rozhodujícího kola. Někteří lidé z prezidentova okolí si podle komentátorů Hollandeovu kandidaturu nepřejí, dvaašedesátiletý politik ale přesto usilovat o další mandát nejspíš bude.

Představitel levicového křídla socialistů třiapadesátiletý Arnaud Montebourg by podle průzkumu BVA-Salesforce získal 52 procent, zatímco Hollande 48 procent. Montebourg v neděli oficiálně potvrdil účast v primárkách.

Témata:  François Hollande Francie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy