Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko a Sýrie jdou přes mrtvoly a traumatizované děti, zuří Kerry

Vladimir Putin dokonce úsměvně jedná s Kerrym
Vladimir Putin dokonce úsměvně jedná s Kerrym
Foto: kremlin.ru

Brusel - Vztahy mezi USA a Ruskem jsou opět na bodu mrazu. Podle šéfa americké diplomacie Johna Kerryho Moskva učinila "neodpovědné a hluboce mylné" rozhodnutí spojit své zájmy i pověst s režimem syrského prezidenta Bašára Asada.

"Chci aby bylo každému jasné, že neopouštíme lidi v Sýrii, neopouštíme snahu o mír," prohlásil v Bruselu Kerry den poté, co Spojené státy ukončily s Ruskem dvoustrannou spolupráci v otázce syrského příměří.

USA tak podle něj budou dál hledat cestu k řešení složité situace v zemi ve vícestranných rozhovorech, na půdě OSN či společně s dalšími zeměmi v užším formátu. "Budeme dál prosazovat smysluplné, trvalé a prosaditelné ukončení bojů napříč Sýrií - a to znamená také konec letů syrských a ruských bojových letadel v určitých oblastech," řekl Kerry.

Rusko a Assadův režim vědí přesně, co musí udělat, aby splnily své veřejně deklarované mezinárodní závazky a mezinárodní právo, míní americký ministr zahraničí. Spojené státy podle něj "se smutkem a s velkým rozhořčením" sledují, že Rusko si nevšímá Asadova používání plynů jako je chlorin či kazetových bomb proti vlastním občanům.

"Zdá se, že se společně rozhodli odmítnout diplomacii a snaží se o vojenské řešení. Jdou přes zničená těla, vybombardované nemocnice, traumatizované děti... Lidé, kteří to s mírem myslí vážně, se chovají jinak, než jak se rozhodlo chovat Rusko," řekl Kerry.

Témata:  John Kerry Sýrie ruské angažmá v Sýrii

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

20. května 2024 13:17

Pavel tlačí na přijetí eura. Česko podle něj nemá na výběr

Prezident Petr Pavel na konferenci ReVize Česka zdůraznil klíčový argument pro přijetí eura – charakter české ekonomiky, která je výrazně exportní a většinu své produkce uplatňuje v eurozóně. Podle Pavla je ekonomická budoucnost a prosperita České republiky výrazně provázána s eurozónou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy