Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mezi evropskými muslimy se šíří strach. Týrají je vlastní rodiny

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Londýn – Mladí muslimové ve Velké Británii se bojí opustit své náboženství kvůli strachu z násilné protireakce své vlastní komunity. S odvoláním na tamní Radu ex-muslimů to píše server The Express.

Muslimské rodiny ve Velké Británii údajně zneužívají a napadají své děti, které se rozhodly učení Konánu opustit. Uvedla to skupina, která tyto „odpadlíky" podporuje. Rada ex-muslimů v Británii tvrdí, že se na ni obrací mladí lidé poté, co jim jejich příbuzní nějakým způsobem ublížili nebo vyhrožovali.

Server konkrétně zmiňuje případ dívky, bývalé muslimky, které její vlastní matka vyhrožovala smrtí, protože „odmítla Boha". Tento i další případy byly zmapovány v rámci dokumentárním pořadu stanice ITV, který se zaměřuje na ty, kteří se zřekli svého náboženství a kteří kvůli tomu byli označeni za „potížisty, devianty, odpadlíky a rouhače".

Maryam Namazie, zástupkyně Rady ex-muslimských vůdců, řekla tvůrcům filmu, že „není nic více netolerantního než náboženství."

„Vzpomínám si, jak jsem řekla mamince, že už nevěřím v Boha. A ona mi řekla: nemůžeš to říci nikomu jinému, protože tě zabijí, jsme povinni zabíjet ex-muslimy," vzpomíná někdejší muslimka Sadia. „A že bych byla vystavena extrémním riziku, kdyby to někdo jiný zjistil. A tím naše konverzace skončila," dodala.

Aktivisté tvrdí, že mladí muslimové, kteří se zřekli víry, čelí diskriminaci, ignorování, psychickému týrání i násilí. V některých muslimských zemí je trestem za odpadlictví smrt. To samozřejmě v Anglii neplatí, přesto některé tyto případy končí tragicky. Tito mladí lidé totiž v některých případech mají sklony k sebepoškozování, nebo dokonce spáchají sebevraždu.

Namazie, v Íránu narozená sekulární aktivistka k tomu uvedla: „Internet a sociální média dělají pro islám to, co tisk v minulosti pro křesťanství, protože to je jeden ze způsobů, díky kterému se mohou masy lidí spojit mezi sebou navzájem a mohou slyšet myšlenky, které jsou tabu a zakázané."

Rada ex-muslimů v Británii tvrdí, že se radikální islamistické pokouší narušovat jejich schůzky nebo události, aby znemožnili nabízení podpory těm, kteří ji potřebují.

Tamní islámská komunita je v posledních letech pod větší kontrolou, úřady si na ni posvítily  kvůli pochybným muslimským školám, šaría soudům, které nutí ženy, aby zůstaly se svými manžely, a vraždám ze cti.

Přes tyto snahy bylo v Británii několik žen zabito, protože se odmítly vdát nebo nedodržovaly přísná islámská pravidla. Vláda také zaměřila pozornost na šaría rady, soudy při britských mešitách, které rozhodují o rodinných sporech v souladu s islámským právem. Vyšetřování bylo zahájeno ještě v době, kdy byla současná premiérka Theresa Mayová šéfkou ministerstva vnitra.

Témata:  muslimové Islám Velká Británie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy