Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA potřebují partnery na obou stranách, reaguje Kerry na brexit

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Brusel - Americký ministr zahraničí John Kerry během dnešní návštěvy Bruselu prohlásil, že USA budou po brexitu dál podporovat své přátele na obou stranách kanálu La Manche.

Až na jaře rozhovory o britském odchodu začnou, musí být podle Kerryho cílem prokázat, že se pletou ti, kdo prohlašují evropskou vizi za mrtvou. "Je třeba odmítnout tu moudrost, že nastal čas zvednout mezi zeměmi padací mosty," podotkl Kerry.

Demagogové jsou podle něj v poslední době slyšet na obou stranách Atlantického oceánu. "Ale zapomínají, kolikrát v minulosti jsme čelili a překonali podobné či daleko horší zkoušky," prohlásil Kerry.

Podpořil také další jednání o rozsáhlé obchodní dohodě mezi USA a EU známé jako TTIP a zdůraznil, že nebude snižovat vysoké evropské standardy.

Reforma EU je podle Kerryho nutná, ale její rozbití by bylo krátkozraké a nebezpečné. "Ve 21. století nemůžete oddělit obchodní výzvy od bezpečnostních rizik," upozornil Kerry. Také zde je podle něj nejrozumnější reakcí na společné hrozby spolupráce a transatlantické partnerství.

"Transatlantické partnerství není nějaká trofej z minulosti. Je to žijící, dýchající, mnohostranný podnik, který musí každá generace obnovovat," prohlásil americký ministr.

Témata:  John Kerry EU Brexit USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy