Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do tureckého přístavu připlula první loď s převezenými uprchlíky. Co s nimi bude?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Athény, Ankara - První uprchlíci opouštějí břehy Řecka a byli podle dohody převezeni do Turecka. Odborníci však varují před tím, co přijde dál.

Dnes ráno připlula do tureckého přístavu Dikili loď s 202 uprchlíky, kteří byli vráceni z Řecka. Dohoda mezi EU a Tureckem začala platit. O víkendu zde však byli všichni v pozoru, neboť hrozily protesty. V pozoru byli policisté na řeckých ostrovech i v samotném přístavu Dikili kvůli možným proti-uprchlickým pochodům.Podle deníku Guardian vše nakonec proběhlo překvapivě bez větších potíží.

"S lidmi je zde zacházeno jako se zbožím," zlobí se však ohledně dohody o navrácení imigrantů Baron Dogan, turecký aktivista za práva uprchlíků.

To horší však podle mnohých teprve přijde, neboť zatím se jednalo pouze 2 osoby ze Sýrie. Zbytek byli Pákistánci či Afghánci, a mnozí podle Guardianu zvolili návrat z vlastní vůle. Odborníci uvádějí, že pravým testem bude deportace tisíců Syřanů, kteří stále usilují o získání azylu. Vláda v pondělí vydala statistiku ukazující, že na řecko-makedonských hranicích žije 52421 uprchlíků. A v táborech se hromadí napětí. "Každý, kdo se vrací, je doprovázen policií," uvedla například pro Guardian Eva Moncureová, mluvčí agentury Frontex. 

"Nerada to říkám, ale dnes to byli lehké případy, nedokážu ale říci, kdy začně opravové přebírání osob," dodala. Například v táboře s názvem Moria je 90 % lidí, kteří požádali o azyl, je zde přeplněno a na nedalekou pláž stále připlouvají nové lodě.

"Otázkou zůstává, co se stane, až se zraky médií odvrátí zrovna ve chvíli, kdy na tom bude nejvíc záležet. Co bude s těmi v Morii, kteří požádali o azyl a teď se obávají, že jsou na řadě oni, aby byli posláni zpět," cituje Guardien Gauri van Gulika, zástupce šéfa evropské pobočky Amnesty International.

Témata:  uprchlíci Turecko Řecko

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 20:38

Ukrajinská armáda posílí. Zelenskyj podepsal mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy