Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U pobřeží Libye bylo zachráněno dalších 4655 migrantů, pašeráci využívají teplého počasí

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Řím - U libyjského pobřeží byo v úterý zachránění dalších 4655 migrantů plujících do Itálie, cestu do Evropy jich nepřežilo 28. Pašeráci lidí z Afriky nyní využívají teplého počasí v oblasti.

Od pondělka bylo na cestě z Libye do Itálie z přeplněných vratkých člunů převezeno do bezpečí přes 10.000 lidí. Nejméně padesát lidí se za dva dny na cestě z Libye do Evropy utopilo.

K záchraně 4655 migrantů bylo v úterý ve Středozemním moři podniknuto 33 operací. Běženci pluli na nafukovacích člunech a menších lodích z Libye. Již v pondělí lodě italské pobřežní stráže a námořnictva mise Evropské unie zachránily poblíž Libye přes 6000 migrantů, kteří se plavili na 32 plavidlech.

K dnešnímu dni podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) připlulo letos do Itálie z afrického pobřeží na 142.000 migrantů. Za celý loňský rok jich přitom přes Středozemní moře do Itálie připlulo téměř 154.000.

Témata:  uprchlíci Itálie Libye

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy