reklama

Novinářům to při příchodu na dnešní velkou mezinárodní konferenci o Afghánistánu řekla šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při příchodu na bruselské jednání zdůraznil, že afghánská vláda prezidenta Ašrafa Ghaního a premiéra Abdulláha Abdulláha zahájila "úctyhodné reformní úsilí".

Dnešní setkání zástupců více než 70 států a dvou desítek mezinárodních organizací v Bruselu by mělo zajistit udržení finanční podpory Afghánistánu do roku 2020 ve stejné či velmi podobné výši jako před čtyřmi lety na mezinárodní konferenci v Tokiu. Tehdy se mezinárodní dárci zavázali poskytnout Kábulu na čtyři roky celkem 16 miliard dolarů (tehdy 335 miliard Kč).

Udržení finanční podpory je pro Afghánistán klíčové. Přestože se tamní vládě podařilo zlepšit výběr daní, je ze svých vlastních příjmů schopna pokrýt jen pětinu výdajů v civilní oblasti a jen asi desetinu toho, co je třeba platit na bezpečnost. Náměstek českého ministra zahraničí Václav Kolaja v Bruselu novinářům řekl, že Praha bude dál každý rok přispívat 20 miliony korun. Vláda o tom rozhodla už před prázdninami.

Mogheriniová dnes odmítla spojovat podporu afghánské stability s řešením evropské migrační krize, která dnes není na programu jednání. Nedávno se EU s Kábulem dohodla, že Afghánistán bude přebírat zpět své migranty, kteří jsou nyní v unii druhou nejčastější skupinou žadatelů o azyl.