Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kováč bude pohřben se státními poctami. Slovensko vyhlásí státní smutek

Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bratislava – Někdejší slovenský prezident Michal Kováč bude pravděpodobně pohřben ve čtvrtek, Slovensko mu vystaví státní pohřeb. Vyhlášen také bude státní smutek.

V den pohřbu prezidenta, který stál v čele země jako první hlava státu po vzniku samostatného Slovenska v roce 1993, bude v zemi platit státní smutek. Na mimořádné schůzi o tom dnes podle premiéra Roberta Fica rozhodla slovenská vláda.

Po dobu státního smutku jsou na Slovensku podle zákona státní vlajky spuštěny na půl žerdi a mimo jiné platí omezení pro provozování hazardních her.

Na státní pohřeb by měli být pozvání i představitelé jiných zemí. „Není úlohou vlády rozhodnout o termínu konání pohřbu, protože musí dojít k dohodě mezi státní komisí a příslušníky rodiny pana prezidenta. Mohu naznačit, že nejčastěji zmiňovaný termín je 13. říjen," dodal Fico.

Slovensku kondolovali mimo jiné český prezident Miloš Zeman a premiér Bohuslav Sobotka. Slovenská prezidentská kancelář v sídle úřadu nynější hlavy státu Andreje Kisky vystavila kondolenční knihu, která bude veřejnosti přístupná i v dalších dnech. Vlajky v prezidentském paláci byly již dnes staženy na půl žerdi.

Kováč zemřel ve středu na selhání srdce. Někdejšímu slovenskému prezidentovi, kterého léta trápila Parkinsonova choroba, bylo 86 let.

Témata:  Michal Kováč Slovensko státní pohřeb

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy