Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký návrat: Tony Blair možná zamíří zpět do politiky

Tony Blair
Tony Blair
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Londýn - Labouristický expremiér Tony Blair uvažuje o návratu do politiky. Stav Spojeného království mu prý dělá starosti, hledá proto "roli", jak by mohl zemi pomoci.

Voliči si podle Blaira v současnosti mohou vybrat jen mezi konzervativní vládou, která usiluje o "tvrdý brexit", a "krajně levicovou" Labouristickou stranou, jejíž politika zemi vrací do 60. let.

"Ve Spojeném království nyní máme stát jedné strany," uvedl expremiér v rozhovoru pro časopis Esquire. Středová politika, jakou on reprezentoval, podle Blaira není ale zcela poražená a nakonec zvítězí.

Blairova mluvčí následně jeho vyjádření upřesnila. Bývalý předseda vlády podle ní nechce znovu na výsluní britské politiky. Chce se jen "účastnit debaty, protože skutečný střed je nyní neobsazený".

Blair se podílel v 90. letech na reformě Labouristické strany, kterou posunul více do středu. Následně se mu v roce 1997 podařilo vyhrát volby. Po odchodu z čela britské vlády Blair do loňského roku působil jako zmocněnec takzvaného blízkovýchodního kvartetu. V současnosti je předsedou Evropské rady pro toleranci a smíření (ECTR), která bojuje proti xenofobii, antisemitismu a rasové diskriminaci.

Témata:  Tony Blair Velká Británie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy