reklama

"Británii by takové řešení umožnilo, aby zůstala součástí největšího obchodního prostoru na světě," napsal Blair, který jako premiér usiloval o zavedení eura ve Spojeném království a věřil, že jeho země součástí EU zůstane.

"Z mých diskusí s evropskými vůdci vyplývá, že jsou přístupni změnám, které by mohly Británii uspokojit, a to včetně volného pohybu," napsal Blair. Francouzi a Němci podle něj sdílejí některé britské obavy, zejména z migrace. "V otázce volného pohybu přistoupí na kompromis," konstatoval.

Expremiér obvinil britské konzervativce a labouristy, že se rozhodli pro opuštění volného trhu, aniž prozkoumali alternativy. "S přihlédnutím k tomu, co je v sázce, a vzhledem k rostoucí ceně za brexit vzniká otázka, jak můžeme smést se stolu kompromisní řešení mezi Británií a Evropou, které nám umožní zůstat v reformované Evropě?" napsal v článku Blair.

Evropa je víc než jen byrokracie

Merkelová dnes v předvolebním projevu v severoněmeckém Zingstu prohlásila, že brexit a zvolení Macrona prezidentem změnilo její pohled na EU. Za silnější Evropu podle ní stojí bojovat. Pokud bude Merkelová ve volbách za dva měsíce počtvrté zvolena kancléřkou, bude usilovat o hlubší evropskou integraci.

"Pro mnoho lidí včetně mne se něco změnilo, když se Britové rozhodli odejít a když jsme s obavami sledovali volby ve Francii a Nizozemsku," řekla Merkelová. V obou zemích porazily proevropské strany populistické kandidáty. "To změnilo můj pohled," poznamenala kancléřka.

Evropa zdaleka není perfektní a v Bruselu je občas příliš mnoho byrokracie, připustila. "V posledních dvou měsících jsme si ale uvědomili, že Evropa je víc než jen byrokracie a hospodářská regulace, že desetiletí míru po druhé světové válce by bez EU byla zcela nemyslitelná," prohlásila za potlesku přítomných.