Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Blair přišel s novým nápadem, jak vyřešit brexit

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Británie by měla zpřísnit pravidla pro přistěhovalce z Evropské unie a neodcházet z EU. Uvedl to ve svém článku v listu The Sunday Times bývalý britský premiér Tony Blair, který je dlouhodobým kritikem brexitu.

Podle Blaira kontrola přistěhovalectví z dalších zemí EU by uspokojila požadavky britské veřejnosti a Británie by nadále mohl zůstat členem EU.

Obavy z dopadu vysokého počtu přistěhovalců jsou jedním z hlavních faktorů, který přiměl Brity vyslovit se pro odchod z EU. Mnoho příznivců brexitu také kritizuje Blairovu vládu, že umožnila v roce 2004 občanům bývalých komunistických zemí získat okamžitý přístup na britský pracovní trh a usídlit se v Británii, zatímco další země EU využily přechodné období a některé plný přístup na své pracovní trhy umožnily až od roku 2011. To vyvolalo v roce 2004 vysoký příliv migrantů z EU do Británie.

Současná konzervativní vláda premiérky Theresy Mayové uvedla, že volný pohyb osob z EU do Británie musí skončit.

Blair řekl, že otevřené hranice, které existovaly v době jeho vlády, již nejsou vhodné. Místo otevřených hranic doporučil systém, který by omezil volný pohyb osob zakotvený v pravidlech EU a požadoval by po příchozích zaregistrovat se u britských úřadů.

Témata:  Tony Blair Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 22:25

Greta Thunbergová byla obviněna z ignorování policejních příkazů

V úterý švédská prokuratura zahájila obvinění proti klimatické aktivistce Gretě Thunbergové za občanskou neposlušnost. Incident se týká protestu před švédským parlamentem, během kterého Thunbergová odmítla odejít po výzvě policie.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy